Турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу заяви във Вашингтон, че наред с усилията да бъде намерено дипломатическо решение за проблемите в Сирия, международната общност трябва да има резервен план, предадоха информационните агенции.

„Що се отнася до извънредния план за действие, надяваме се, че няма да се наложи той да бъде приложен. Но ако нещо се случи, първото което трябва да направи като съседна страна, е да окажем хуманитарна помощ и да защитим мирните граждани, които са близки до нас. Милиони хора в Турция имат роднини в Сирия. Не можем да допуснем тези хуманитарни трагедии да продължат." - коментира Давутоглу на съвместна пресконференция с американския държавен секретар Хилари Клинтън.

Клинтън се присъедини към думите на турския си колега, като заяви, че в изявлението му всичко е добре формулирано.

Преди няколко дни, при посещението си в Института за стратегически изследвания във Вашингтон Давутоглу заяви, че сирийският президент Башар Асад е имал шанса да се изяви като първият и последен бивш президент на Съветския съюз Михаил Горбачов, а започнал да се държи като експрезидента на бивша Югославия Слободан Милошевич.

„Когато бях в Москва ме попитаха защо преди имахме добри отношения с Асад, а сега се появиха проблеми. Обясних, че преди той не воюваше със собствения си народ." - коментира турският външен министър.