Израелската армия, а не военното крило на „Хизбула" трябва да бъде включена в черния списък на ЕС.
Това заяви Лидерът на „Хизбула" Хасан Насрала, цитиран от Jerusalem post. Той допълни, че решението на ЕС е "предубедено".

"Ако трябва да говорим логично, защо европейците не включат военното крило на Израел т.е. неговата армия в своя черен списък?", пита Насрала в публикация на ливанския "Now Lebanon".

Daily Star също цитира Насрала, който е категоричен, че взетото решение е било очаквано и е взето под натиска на Израел.

Лидерът на шиитската организация заявява още, че този ход е в полза на интересите на Израел, а не на Европа.
По думите му Европейският съюз е дал обосновка на Израел да атакува Ливан и трябва да носи отговорност за всяка израелската военна операция.

"Тези страни трябва да знаят, че са дали правна закрила на Израел за всяка една агресия срещу Ливан. Защо? Защото Израел може да заяви във всеки един момент - "Ние водим война срещу тероризма", заяви Насрала в телевизионно обръщение.
"Тези страни станаха пълноправен партньор на израелската агресия срещу Ливан", каза той в реч, произнесена чрез видео-връзка от неизвестно място.

Насрала бе категоричен, че решението на ЕС няма да има практически ефект върху самата организация „Хизбула", визирайки забраната за пътуване и опита за замразяване на средствата на „Хизбула".
Хизбула" няма пари в банки - нито като партийни, нито във вид на лични сметки", посочи Насрала и допълни, че няма търговски интереси, инвестиции или фирми в Ливан или в чужбина, които биха могли да бъдат засегнати от тези мерки.

"Целта на това решение е да ни постави на колене, да ни принуди да се оттеглим и да се страхуваме. Но аз ви казвам, че чрез това решение ще постигнете само провал и разочарование", каза той.

"Всеки, който мисли, че група за съпротива, която се конфронтира с най-силната армия в региона в продължение на 33 дни ... ще се подчини на едно глупаво решение, се лъже и е невежа", посочи Насрала, декларирайки по този начин, че групировката няма да се откаже от дейностите си.

Официални лица на „Хизбула" ще се срещнат с представителя на ЕС в Ливан, информира Daily Star. Официалният представител на „Хизбула" Аммар Мусауи планира да се срещне с посланик Анджелина Айхорст в четвъртък в седалището на „Хизбула" в Южен Бейрут.

Междувременно официален представител от сирийското Министерството на външните работи и пребиваващите в страната чужденци осъди решението на ЕС за поставянето на въоръженото крило на „Хизбула" в списъка на терористичните организации, като заяви, че решението обслужва "израелския заговор в региона".