Премиерът Марин Райков не допуска, че е подслушван служебният кабинет.
Той призова за спокойствие, за да може органите да си вършат работата по разследването и припомни, че по негово настояване вече са отстранени двама от СДОТО.

Лаконичните коментари Райков направи, след като се "възползва" от Деня на отворените врати във Висшия съдебен съвет и разговаря с неговите членове.
Предварително обявеното изявление на министър-председателя пред медиите обаче не се състоя, а причините така и не станаха ясни.

Иначе, Марин Райков стана първият министър-председател, който стъпва в новата сграда на ВСС. Повод за посещението му в „парламента" на съдебната власт е Денят на Конституцията.

Премиерът се срещна с членовете на Съвета в заседателната зала. Той ги поздрави по случай празника на съдебните служители и изтъкна, че от начина, по който функционира съдебната власт зависи доверието на българите в държавността като цяло, зависи и икономическото развитие на страната.
От функционирането на съдебната система зависи и начина, по който ние се вписваме с европейското семейство. Нашата самоличност като европейска държава минава през обективно функциониране на независимата съдебна система в България, подчерта още Марин Райков.

Той засегна въпросите за завишаване на капацитета и комуникацията с неправителствения сектор, а оттам и с гражданския контрол.
Премиерът и министърът на правосъдието увериха, че изпълнителната власт е готова на един отворен диалог с представителите на съдебната система и да се обърнат с лице към техните проблеми.

По време на срещата Райков изцяло подкрепи исканията на Съвета за завишаване на финансовия ресурс - нещо, което по-рано бившият вече финансов министър Симеон Дянков категорично отказа.

Припомняме, още през октомври миналата годна Висшият съдебен съвет поиска повече пари за бюджета на съдебната власт за 2013 година.
Членовете на съвета настояваха да могат да разполагат с общо 507,2 милиона лева, а за капиталови разходи да имат близо 20 милиона лева, които да бъдат използвани за подобряване на материалните условия в органите на съдебната власт, сигурността в съдебната система, усъвършенстване на информационните технологии, изграждане на Единна информационна система за противодействие на престъпността.