Европейските комисари, политици и дипломати се конкурираха в социалната мрежа Twitter с послания за бъдещето на отношенията между ЕС и САЩ, след като Барак Обама бе преизбран за втори четиригодишен мандат като президент на САЩ, коментира Euractiv.

Първият подел инициативата сред лидерите на ЕС бе белгийският премиер Елио ди Рупо, който написа най-топлите поздравления за Обама в 06.00 часа брюкселско време.
Два часа по-късно, той написа на френски и холандски, че "американците са гласували за по-справедлива и по-толерантна Америка".

Александър Стуб - министър на външните работи на Финландия, който е пристрастен към Twitter, пише от Южна Африка: "Събудих се в 06.15 в Южна Африка. Си Ен Ен прогнозира победа на Обама 06.18. Добро утро, свят! Поздравления демокрация".

Хавиер Солана - бивш върховен представител за външната политика на ЕС, който разви вкус към Twitter след пенсионирането си, пусна един бърз пост в социалната мрежа: "Поздравления за многото ми приятели в САЩ!". Солана добавя: "Победител е политиката на стимули срещу тази на строги икономии. САЩ в контраст с ЕС?"

Политическите пристрастия се виждаха както сега, така и преди, но не така константно.

Надин Морано - бивш френски държавен секретар за семейството при Никола Саркози, се възползва от възможността в Twitter да засегне социалистическия си наследник Франсоа Оланд. "Обама протяга ръка към Ромни в името на националния интерес. А не като сектантския и неучтив Оланд, който се обърна с гръб към Саркози", написа Морано.

В постовете на еврокомисарите, които изпратиха своите поздравления към Обама, не личеше такова пристрастие.

"Още четири години! Поздравления за президента Обама!", написа еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, която принадлежи към Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ).

"Щастлив съм да видя преизбран Барак Обама! Политическата енергия на САЩ, високата избирателна активност заслужават възхищение. Силен 2-ри мандат", написа Сали Марош Шефчович - заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за междуинституционалните отношения и администрацията.
Бившият дипломат Шефчович разкри своята социалистическа политическа принадлежност, когато стана комисар. Той също така написа поздравления на родния си словашки език.

Комисарят по вътрешния пазар Мишел Барние, от ЕНП, написа поздравления на родния си френски: "Успех на президента Обама! Каква велика страна, когато тя е в услуга на един по-справедлив свят!"

Антонио Таяни - заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за промишлеността и предприемачеството, от Партията на Берлускони Народът на свободата, написа: "Поздравления за президента Обама. Сега имаме нужда от по-голяма част от Европа в добра връзка със САЩ".

Еврокомисарят за Действията по климата Кони Хедегаард и комисарят за хуманитарната помощ Кристалина Георгиева изпратиха послания на подкрепа за съвместни действия на ЕС и САЩ за справяне с предизвикателството на климатичните промени.

"Поздравления Обама! Да не забравяме изменението на климата и този път. Ние се нуждаем от силно участие на САЩ", написа Хедегаард, датски консерватор.

"Поздравления, Барак Обама - с повече надежда днес светът ще се бори с изменението на климата", пише българският еврокомисар Георгиева, бивш вицепрезидент на Световната банка.

Комисар Андрула Василиу, либерал от Кипър, отговарящ за образованието, културата, многоезичието и младежта, написа: "Браво Америка! Прекрасно е да чувствате, че избирателите имат доверие във вас, и въпреки всички трудности, аз вярвам, че можете да направите мечтите си реалност".

Главните дипломати, представляващи САЩ в Брюксел и ЕС във Вашингтон също се изразиха в Twitter.

Американският посланик към ЕС Уилям Кенард, който е политическа фигура на Барак Обама, написа: "Удовлетворен съм, че преизбрахме моя добър приятел Барак Обама за 2-ри мандат. Добра новина за САЩ, Европа и света".

Жоао Вал де Алмейда - ръководителят на делегацията на ЕС в САЩ, който би могъл да се разглежда като "политически назначен", тъй като е началник на кабинета на своя сънародник Жозе Мануел Барозу, посочи: "Дългият изборен ден и нощ почти приключи. Поздравления за президента Обама! ЕС е готов да продължи солидно сътрудничество за обща програма".