Барак Обама печели втори мандат като президент на САЩ.

Действащият президент има 303 места в Избирателната колегия, което му осигурява мнозинство. Ромни печели 206 места. Обама печели, тъй като събира повече от 270 гласа в Избирателната колегия плюс 1 глас. Тя е съставена общо от 538 члена от всички щати.

Как САЩ избират своя президент

Още...

Според предварителните данни, 60 милиона души (50%) са гласували за Обама и 57 милиона за Ромни  (48%).

Според системата на САЩ, народният вот е символичен и политически важен, но не и решаващ за победата на кандидата.

В оспорваните щати за момента резултатите показват: в Невада - Обама води с 52% пред Ромни 46%; Колародо - Обама води с 51%, а Ромни събира - 47%; Уисконсин - Обама събира 53%, а Ромни - 46%; в Айова Обама събира 52% срещу 46% за Ромни; в Охайо Обама събира 50%, а Ромни събира 48%; Ню Хамшър - Обама събира 52%, а Ромни 47%; във Вирджиния - 51% за Обама при 48% за Ромни и във Флорида Обама води с 50%, а Ромни събира 49%.

На практика Обама печели всички ключови щати.

За момента са оспорвани резултатите в щата Флорида, като разликата е само 1%. Това е единственият щат, в който не е обявен победителят. Само Флорида дава 29 места от Избирателната колегия. Въпреки това резултатът няма да окаже това влияние, което оказа през 2000 година по време на надпреварата между Джордж Буш и Ал Гор.

Дълго дискутираната тема за ключовия щат Охайо не оказа това влияние, което анализаторите смятаха, че ще има, тъй като Обама не само печели в него, но и в останалите ключови щати.

Обама: Тепърва предстои най-доброто за Америка

Още...

Според изнесените данни, за Ромни са гласували повече мъже (52%), а за Обама по-малко (45%). Но при жените е обратното, като 55% са гласували за настоящия президент, а 44% за Ромни.

По възрастова група от 18-29 годишна възраст - 60% са гласували за Обама, а 37% за Ромни; от 30 до 44 години - 52% са гласували за Обама и 45% за Ромни; от 45-64 годишна възраст - 47% са гласували за Обама и 51% за Ромни и над 60% годишна възраст - 44% са гласували за Обама и 56% за Ромни.

В градовете 62% са гласували за Обама и 36% за Ромни. В предградията - 48% за Обама и 50% за Ромни. В провинциалните райони - 40% за Обама и 58% за Ромни.

По раса 39% от белите са гласували за Обама, а 59% за Ромни. 93% от афро-американците са гласували за сегашния президент, а 7% за Ромни. Над 70% от латиноамериканците и азиатците са гласували за Обама.

Според предварителните данни, 60% от гласувалите са заявили, че най-важният проблем е икономиката; 59% смятат, че е въпросът за абортите. 50% искат да бъде заменена здравната реформа на Обама, докато 43% иска да остане и да бъде разширена.

Кандидатът на Републиканската партия печели президентския вот в щатите Индиана, Кентъки, Южна Каролина, Джорджия, Оклахома, Тенеси, Арканзас, Алабама, Канзас, Северна Дакота, Южна Дакота, Юта, Уайоминг, Небраска, Луизиана, Айдъхо, Аризона, Монтана, Мисури, Тексас, както и в Западна Виржиния, Мисисипи и Северна Каролина, Аляска.

Действащият президент спечели във Върмонт, Илинойс, Масачузетс, Роуд Айлънд, Мейн, Ню Джърси, Ню Мексико, Колорадо, Мичиган и Кънектикът, Ню Йорк, Калифорния, Вашингтон, Охайо, Орегон, Калифорния, Невада, Хавай, Минесота, Айова, Уисконсин, Пенсилвания, Мериленд, Вирджиния и Делуеър. В момента Флорида се печели от Обама.

Загубилият републиканец Мит Ромни призна загубата си и поздрави Обама за преизбирането му.

На 4 ноември 2008 година Барак Хюсеин Обама влезе в историята на САЩ като първия спечелил чернокож президент на САЩ. Той положи клетва на 47-годишна възраст и стана и първият американски президент роден на Хаваите.

С днешната си победа той отново влезе в историята като втория демократ, който печели втори президентски мандат от времето на Втората световна война насам.

През последните 70 години нито един президент не е печелил преизбиране с ниво на безработица от над 7.4% - в момента е 7.9%.

Вчерашните избори също бяха и за Конгрес. В 11 щата гласуваха за сенатори - за смяна на 1/3 от 100-членния Сенат, също така и за смяна на всички 435 места в Камарата на представителите.

В Сената демократите ще имат 51 места, срещу 45-ри за републиканците и две места за независими. Чакат се резултатите за Сената от още два щата.

Това показва, че демократите ще запазят мнозинството от 2007 година насам в Сената.

В Камарата на представителите ситуацията за момента е: 191 места за демократите срещу 231 за републиканците.

Администрацията на Обама ще трябва да се съобразява при прокарването на законопроекти през Долната камара на Конгреса ( Камарата на представителите), тъй като демократите не събират мнозинство.

Ситуацията в Камарата на представителите се повтаря от последните две години - разделен Конгрес, в който Републиканската партия твърдо се противопоставя на политиките на президента.

Обама заяви в победната си реч, че ще направи всичко възможно за гладка работа с републиканците.

Анализатори смятат, че резултатите показват, че републиканците се нуждаят от преформулиране на подхода си и че вече не се отнася толкова до географския принцип, а до демографския.

Републиканската изборна стратегия не проработи. Победата на Барак Обама, първо и преди всичко, принадлежи на неговата стратегия, която базирайки се на комплексната избирателна система в САЩ умело работи за натрупване на достатъчно електорални вота без техния кандидат да си осигури решително водачество в народния вот", пише френският вестник „Льо Монд".

Ето и реакция на някои от най-големите таблоиди в САЩ след изборите в страната.

Изборите във вторник произведоха нестабилен мандат... Обама предложи план, но той не може да се свържи директно с някои от проблемите, пред които той ще се изправи веднага", пише „Вашингтон пост".

Обама обяви малко по време на кампанията относно първия си мандат и дори по-малко относно плановете си за втория. Въпреки че неговата стратегия бе да направи портрет на Мит Ромни като плутократ... то това проработи с брутална ефективност - определението за грозна победа", пише „Уолстрийт джърнал".

Ако сме късметлии, ние ще открием, че избрахме различен Обама от първия, който избрахме преди четири години - не само с по-прошарена коса Обама, но и по-мъдър също", пише „Лос Анджелис Таймс".

Общата стойност на проведените президентски избори и избори за Конгрес възлизат на 6 милиарда долара.

Междувременно в няколко щата се проведоха и гласувания по други ключови за тях въпроси. Гласоподавателите в щатите Мейн, Мериленд и Вашингтон одобриха еднополовите бракове на местен референдум.

Щатите Колорадо и Вашингтон гласуваха за легализиране на марихуаната.

Щатът Калифорния отхвърли предложението за отмяна на смъртното наказание.

В Пуерто Рико се проведе референдум дали да бъде поддържан техния статут като американски „свободно асоцииращ се щат". Първоначалните резултати показват, че мнозинството е гласувало „Не". Ако гласоподавателите гласуват в полза на присъединяване към другите щати, то той ще стане 51-ят щат, ако Конгресът одобри. хода.