Премиерът Бойко Борисов събра цялата парламентарна група на ГЕРБ в зала Изток на парламента, за да обсъдят доклада на Европейската комисия.

Това предизвика суматоха сред медиите, за които нямаше достатъчно място нито да седнат, нито пък имаше достатъчно пространство за камерите и фотографите.

Реших първо да запозная депутатите с това, което пише в доклада, заяви премиерът.

Той реши да изчете целия доклад на Брюксел, защото още преди той да е излязъл официално, някои медии, по думите му, започнали вече да коментират доклада и то не обективно.

Борисов внимателно и бавно зачете оценките на Брюксел за страната ни.

Министър-председателят обясни, че вече е разговарял с главния прокурор Борис Велчев за това какво трябва да се постигне в сферата на правосъдието. На представянето на доклада лично от българския министър-председател дойдоха председателят на НС Цецка Цачева и министрите Николай Младенов и Маргарита Попова.

Българското правителство проявява решимост в предвижването напред на процеса на реформи, похвали се Борисов с една от констатациите на Брюксел. Той поясни, че докладът на ЕК съдържа конкретни препоръки за това какво трябва да предприеме страната ни за премахване на механизма за сътрудничество през 2012.

Премиерът прочете и констатациите на ЕК за закона за конфискуване на престъпно имущество. Той припомни на своите депутати, че не са приели закона на Маргарита Попова.

След 3 месеца ще направим някои промени, каза Бойко Борисов.

След 3 месеца ще очаквам от ГЕРБ много мощно да подкрепи закона, заръча премиерът на своите депутати.

Бойко Борисов е най-доволен от констатациите, които са лично към него. Комисията е на мнение, че българското правителство демонстрира трайна политическа воля, подчерта той пред своите депутати.

Най-остри са критиките на Брюксел за съдебната система. Затова и премиерът заяви пред депутатите си, че се надява, когато ДПС, БСП и НДСВ коментират доклада "много внимателно да се замислят кого са назначили". Според него партията трябва да прави качествени назначения.

Ние трябва да бъдем за пример, каза той на депутатите от ГЕРБ. На правосъдния министър заръча :"Ако трябва, седнете заедно с ВСС и изчетете препоръките за работата на съдебната власт".

Премиерът не пропусна и кадровите критики на ЕК в съдебната система. Отчетността на съдебната власт продължава да буди съмнения, продължи с четенето Бойко Борисов.

От последния годишен доклад досега България продължи да осъществя реформи в МВР, доволен е премиерът. Брюксел препоръчва по всички престъпления за тежката престъпност да се изградят съвместни спецекипи с другите правоохранителни органи. ЕК отбелязва някои знакови арести и някои оправдателни присъди по тях.

Не мисля, че някой може да оспори обективността на този доклад, изтъкна министър-председателят и продължи с критиките на ЕК за пропуските в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Аз мога да ви уверя, че това, което е записано, че българското правителство проявява решимост за продължаване на реформите ще продължи и занапред, подчерта пред депутатите си премиерът.

Той поиска, каквито препоръки и идеи идват от прокуратурата за реформиране на системата, ПГ на ГЕРБ внимателно да се вслушва в тях.

Борисов повторно прочете препоръката на ЕК за приемане на закон за гражданската конфискация, без да е необходима съдебна присъда. Припомняме именно това предвиждаше законът на Маргарита Попова, който ГЕРБ не прие.

Когато дойде време за приемането на този закон, искам всички депутати на ГЕРБ до един да са в зала, нареди Борисов.

След повече от 30 минути четене премиерът благодари на президента на ЕК Барозу за обективния доклад.

Механизмът за сътрудничество според него дава конкретни точки и правила за действия на кабинета. Този доклад действително е приятелски и партньорски, обобщи министър-председателят. Всичко много ясно ни е начертано като действия, обществото очаква от нас промяна, изтъкна той.

Борисов отново заръча на Маргарита Попова да изготви план график за изпълнение на препоръките на ЕК за съдебната система. Ние от ГЕРБ ще се постараем да изпълним това, което ни препоръчват, каза той.