16 души са били задържани за разпит, включително съпругата на единия от братята Куаши. Това съобщи на пресконференция главният прокурор на Франция Франсоа Молен, цитиран от EuroNews. Той даде подробности за двата критични случая и как са се развили те.

Припомняме, братята Куаши извършиха кървав атентат в редакцията на списанието „Шарли ебдо", при който загинаха 12 души. По време на преследването им, те задържаха заложник в печатница. След тридневно преследване и многочасова операция френските спецчасти убиха терористите. Междувременно техен близък - Амеди Кулибали, също взе заложници в супермаркет. Четирима от тях загинаха. При акция на специалните части нападателят бе убит. Ден по-рано той уби полицайка в Париж. Издирва се приятелката на Кулибали, за която се предполага, че е била заедно с него в деня на убийството на униформената.

По време на пресконференцията прокурор Франсоа Молен очерта как са били убити терористите, но първоначално се фокусира върху смъртта на четиримата заложници в супермаркета.

По думите на прокурора, предвид състоянието на телата на загиналите и това, което е казал Кулибали пред телевизионен канал: „Убих четирима", може да се предположи, че нито един от заложниците не е убит по време на нападението от страна на полицията. Констатациите от аутопсиите не са готови, но прокурорът изтъкна, че може да се каже, че четиримата са убити от терориста, който влязъл в супермаркета.

Двамата братя Куаши са били идентифицирани от много медии и това на практика е довело до отстраняването на всякаква надежда или очакване, че може да изненадат хората, които ги преследват. Затова е решено в 3.00 часа през нощта да се отправи призив към свидетелите.

Прокурор Франсоа Молен каза още, че разследването ще се фокусира върху това да определи кои са били техните съучастници, как тези криминални действия са били финансирани и всички инструкции и помощта, която може да им е оказана от Франция или чужбина.

Прокурорите посочиха, че двамата братя в Дамартен са имали гранатомет и готовност за стрелба, докато терористът от супермаркета в Париж бил направил капан с експлозиви.