Полицията във Франция издирва съучастници на терористите, които убиха 17 души в рамките на два дни, съобщава Би Би Си.
Една от ключовите фигури е 26-годишната Хаят Бумедиен, приятелка на Амеди Кулибали. Припомняме, че той беше убит, когато полицията щурмува супермаркет в Париж, където той държеше заложници. Четирима от взетите заложници загинаха.

Хаят Бумедиен е описана като въоръжена и опасна. На мюсюлманска религиозна церемония през юли 2009 г. тя се е омъжила за Амеди Кулибали. Този брак обаче не е признат от френския закон.

Френските власти обаче се опасяват, че е възможно Хаят да е напуснала Париж, след като в продължение на няколко часа не успяват да хванат следите й, предаде CNN.

Според органите на реда, ако тя е напуснала и страната, има голяма вероятност да стигне безпрепятствено до Турция, използвайки възможността да се движи свободно в рамките на ЕС.

Главният редактор на френския клон на The Telegraph  Хенри Самюъл съобщава, че Хаят Бумедиен е в Сирия. Той се позовава на източници на изданието. Тя е стигнала до там през Турция. Смята се, че е летяла през Мадрид за Турция на 2 януари, а билетът й за връщане е за 9-ти -денят, в който партньорът й Амеди Кулибали взе заложници в магазин за храна- кашер.

Около 1 млн. души се очакват на републиканския марш в Париж
Още...

В петък президентът Франсоа Оланд похвали полицията, но и предупреди за нови заплахи. Той изтъкна, че опасността не е преминала. Държавният глава призова за бдителност и обединение.

Главният прокурор на Франция Франсоа Молен заяви, че властите са фокусирани върху Бумедиен.
Подозира се, че тя е била с Кулибали в четвъртък, когато полицайка беше убита в Париж. След стрелбата двамата изчезнаха, но Кулибали се появи отново в петък, когато взе няколко заложници в супермаркет в източен Париж.

Френският вестник Le Monde публикува серия от фотографии на Кулибали с Бумедиен от 2010 г. На тях издирваната в момента Бумедиен е с бурка, което е забранено във Франция, като позира на два от фотосите с арбалет.

Междувременно клонът на „Ал Кайда" в Йемен пое отговорност за смъртоносната атака в „Шарли ебдо". Това стана късно в петък, не дълго, след като полицията уби заподозрените след тридневно преследване. Двамата братя Куаши бяха атакувани и убити от френските спецчасти след многочасова операция.

Разпитат 16 души за атаките в Париж
Още...

В изявление, предоставено на „Асошиейтед Прес" от „Ал Кайда на Арабския полуостров" се казва: „Ръководството на „Ал Кайда на Арабския полуостров" е организирало операциите и те са избрали своята цел много внимателно". В изявлението се посочва още, че убийството на 12 души в редакцията на „Шарли ебдо" е като „отмъщение за честта" на пророка Мохамед, чието изобразяване било забранено от ислямската традиция.

По разкази на свидетели единият от атентаторите в „Шарли ебдо" след атаката извикал: „Можете да кажете на медиите, че това беше „Ал Кайда" в Йемен. Френският новинарски канал BFM също информира, че двамата заподозрени атентатори Саид и Шериф Кауши направили същото твърдение в телефонно обаждане от печатницата, където държаха заложници и по-късно бяха убити в петък.

„Ал Кайда" заплаши Франция с още терористични атаки, съобщава Sky News. Представител на „Ал Кайда на Арабския полуостров" Харит ал Надари обявява във видео: „По-добре е за вас да спрете с агресията срещу мюсюлманите, тогава може би ще живеете в сигурност". „Ако откажете и водите война, тогава очаквайте радостни (за нас вести), заявява той.

Представителят на „Ал Кайда" твърди, че Франция е била обект на прицел заради очевидната й роля във войната срещу исляма и потиснатите народи. Той казва още, че групата ще продължи политиката на Айман аз Зауахири за „удряй главата на змията...докато Западът не отстъпи. Във видеото се цитират и предупреждения на Осама Бин Ладен за последиците от богохулството срещу мюсюлманските светини.

Безпрецедентната атака шокира Франция и целият свят изрази своята солидарност.

Днес френските министри се срещнаха, за да подготвят огромен митинг на единство, който ще се състои в сърцето на Париж в неделя.

Сред присъстващите ще бъде премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, германският канцлер Ангела Меркел и испанският министър-председател Мариано Рахой.

Ключови членове на френското правителство ще обсъждат нови мерки за осуетяване повторението на атаката от сряда.

Американският президент Барак Обама заяви, че е насочил своите разузнавателни служби да окажат помощ на Франция в борбата с евентуални бъдещи заплахи.

Междувременно Държавният департамент на САЩ актуализира съветите си за пътуване и предупреди американците, които пътуват в чужбина, да бъдат много бдителни.