Главната афганистанска разузнавателна агенция съобщи, че лидерът на талибаните Молла Мохамад Омар е починал преди повече от две години.

Говорителят на Националната дирекция за сигурност в Афганистан Абдул Хасиб Седики заяви, цитиран от „Асошиейтед прес", че Мола Омар е починал в болница в пакистанския град Карачи през април 2013 година.
Потвърждаваме официално, че той е мъртъв", каза Седики.

Припомняме, като се позоваха на доклад на правителството, журналисти в Афганистан днес съобщиха в „Туитър", че лидерът на талибаните Молла Омар е мъртъв. По-късно на пресконференция говорителят на афганистанския президент заяви, че държавният глава Ашраф Гани е наредил да се проведе разследване. Смъртта на Омар бе потвърдена и от сина му.

От своя страна говорителят на талибаните пък обяви, че Молла Омар е жив и продължава да ръководи групировката.

„Той беше много болен в болницата в Карачи и вероятно е починал там", посочва още Седики без да дава повече подробности.

Не е ясно защо смъртта на Омар се оповестява в този момент. Потвърждението идва два дни преди правителството на Афганистан и талибаните да проведат втори кръг от мирни преговори в Пакистан. Талибаните не са открити за коментар.

Представители на афганистанското правителство и талибаните трябва да се срещнат в петък в Пакистан за провеждане на официални разговори, целящи край на войната, която продължава вече 14 години.

Потвърждаването на смъртта на Молла Омар може да усложни мирния процес.

Краят на войната бе основен приоритет на Гани, откакто встъпи в длъжност миналата година.