ПОСЛЕДНО: Афганистанското разузнаване официално потвърди, че Молла Омар е мъртъв. Починал е в болница в пакистанския град Карачи през април 2013 година.

Журналисти в Афганистан съобщават в „Туитър", че лидерът на талибаните Молла Омар е мъртъв. Те се позовават на доклад на правителството, съобщава Breaking news.

Обаче няколко часа по-късно на специална пресконференция говорителят на афганистанския президент заяви, че държавният глава Ашраф Гани е наредил да се проведе разследване.

Видяхме разпространяваната информация, запознати сме с информацията за смъртта на талибанския лидер Молла Омар, но все още сме в процес на оценка, каза Саид Зафар Хашеми.

Молла Омар е жив, обяви говорител на талибаните

По думите му правителството на Афганистан скоро ще представи конкретни данни.

От своя страна говорител на талибаните заяви пред Sky News, че лидерът им Молла Омар все още е жив и ръководи движението. По този начин той отрече достоверността на информациите, че Омар е мъртъв.

Според източници на Sky News синът на Молла Омар - Молла Якуб е потвърдил, че баща му е починал преди известно време. А висш командир на афганистанските талибани, които се намира в съседния Пакистан, казал пред „Ройтерс", че Омар е починал от естествена смърт, въпреки че не е уточнил кога.

По-рано източници от афганистанското правителство потвърдиха пред БиБиСи, че Омар е мъртъв.

Лидерът е мъртъв от две-три години, разкриха източници от разузнаването и афганистанското правителство, но не дадоха подробности.

Според високопоставен представител на афганистанското правителство, цитиран от ДПА, Омар е починал преди две години в Пакистан заради заболяване.

БиБиСи се свърза с представител на талибаните, който е заявил, че групировката ще излезе със съобщение скоро.

Няколко пъти през последните години се съобщаваше, че Омар е мъртъв, но сега за първи път се потвърждава от топ източници от афганистанското правителство.

Омар води талибаните към победа в битка с други афганистански екстремисти в гражданската война, която доведе до изтеглянето на съветските войски от Афганистан.

Съюзът му с бившия лидер на „Ал Кайда" Осама бин Ладен доведе до американската инвазия в Афганистан през 2001 година - след атаките на 11 септември в Ню Йорк и Вашингтон.  Оттогава Молла Омар се крие, тъй като Държавният департамент на САЩ обяви 10 милиона долара награда за главата му.

През годините талибаните многократно публикуваха съобщения от негово име.

Само преди няколко седмици Омар излезе със съобщение по случай края на свещения месец Рамазан. Той отбеляза, че водените преговори с афганистанското правителство за постигане на мир в Афганистан са "легитимни".

Според талибаните Омар е роден през 1960 година в село Chah-i-Himmat в Кандахар. Той участва в съпротивата срещу съветската окупация през 80-те години на XX век. Тогава губи едното си око от шрапнел. През 1996 година става „върховен лидер" на талибанското движение. По-рано тази година талибаните публикуваха биография за живота му.