5 години затвор за иконописецът Йордан Опиц постановиха съдиите от Върховния касационен съд. Присъдата трябва да бъде изтърпяна в затворническо общежитие от открит тип при общ режим.

Припомняме, Опиц бе осъден на 10 години затвор от градските съдии, заради това, че на 5 февруари 2007 година е прострелял смъртоносно Мариан Янчев, който заедно с негов приятел редовно обирали художника и негови съседи. В последствие присъдата беше намалена с 3 години от Софийски апелативен съд. Сега, след 5 години съдебна сага за художника и неговите близки, върховните магистрати излязоха с окончателна присъда.

Готвя се за затвора с „Моторни песни" на Вапцаров
(Опиц в интервю за news.bg, февруари 2012)
Още...

В хода на разследването стана ясно, че наркозависимият Янчев и неговият приятел, също наркоман - Владимир Минков, влезли в кооперацията на столичната улица „Чаталджа", за да търсят "свой приятел". Видял ги синът на Опиц, който имал офис на петия етаж, и попитал кого търсят, но не получил смислен отговор. Той забелязал на врата на единия откраднатото няколко дни по-рано шалче на баща си, който живее на първия етаж и слязъл да го предупреди.

Йордан Опиц предложил да заключат входната врата на кооперацията и да се обадят на полицията. Взел си пистолета, газов по думите на сина му, и двамата се присъединили към групата, която да задържи младежите до идването на органите на реда.

Опиц успял да заключи вратата и останал отвън, а съкооператорите притиснали двете момчета, но те успели да отворят един от прозорците на стълбището и единият скочил.

Иконописецът го предупредил, че ще стреля, но Янчев хукнал да бяга. Тогава художникът натиснал спусъка, а наркоманът починал в линейката на път към "Пирогов".

Иконописецът трябва да заплати на родителите на пострадалия Янчев по 80 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди.

В мотивите си за окончателното решение магистратите сочат, че бягството на  заподозрян в извършването на престъпление, каквато убеденост подсъдимият не е могъл да формира при конкретните обстоятелства, изобщо не му е позволявала да предприема мерки за задържане с цел предаването му на компетентните органи, а още по-малко да използва огнестрелно оръжие, с което предварително се е въоръжил.  Освен това, съмнителното поведение на убития и приятеля му не е давало основание на подсъдимия да действа, за да провежда граждански арест с оглед защита на нечии интереси, каквито не са били поставени в риск, нито да използва огнестрелно оръжие, за да посрещне съпротивата на Янчев.

Съдиите сочат още, че Опиц е прострелял Янчев в гърдите непосредствено след скачането му от прозореца и докато е бил още в приклекнало положение.

Подсъдимият не е бил в положение на неизбежна отбрана, защото спрямо него не имало започнато непосредствено и противоправно нападение, категорични са още магистратите.

При определянето на присъдата е отчетено чистото съдебно минало на Опиц, добрите му характеристични данни по месторабота и местоживеене, неговата възраст и тежко здравословно състояние. 63-годишният Опиц е с увреден слух, обусловил ползването на слухова протеза, както и загубено зрение на дясното око.  Извън това същият страда от псориазис и проблеми с гръбнака от неврологично естество.