Руският газов монополист „Газпром" заявява, че осигурява необходимите обеми синьо гориво за Европа, обвинявайки за пореден път Украйна, че е отговорна за намаляване на доставките на неговите европейски клиенти.

Европейските потребители не са получили по вина на Украйна50 милиона кубически метра газ", съобщи говорителят на компанията Сергей Куприянов, цитиран от РИА Новости.

"Газпром доставя газ на входа на украинскатасистема за транспортиране в пълно съответствие с договора за транзитиране и според исканията на европейските потребителите", заяви още говорителят

"Пониженото налягане на изхода на украинската система за транспортиране на газ се дължи на неспазването на ангажиментитеот украинската страна", допълни Куприянов.

Припомняме, вчера Полша, Румъния и България потвърдиха, че доставките им на руски газ, който преминава през Украйна, са намалели. От своя страна Украйна обвини за провала на преговорите руската страна.

Директорът на компанията Александър Медведев призова Украйна да се върне на масата на преговорите.

Малко по-късно Куприянов официално съобщи, че компанията ще поиска Европейският съюз да осъществи независим мониторинг на транзита на природен газ през Украйна.
Допълнително се подготвя иск в арбитражния съд в Стокхолм срещу действията на „Нафтогаз - Украйна". Насрещен иск подготвя и Украйна.

Нова цена от 450 долара за хиляда кубически метра газ предлага „Газпром" на Украйна.

„Газпром" разчита, че това предложение, че върне „Нафтогаз" на масата на преговорите", заяви изпълнителният директор на компанията Алексей Милер.

По-рано Русия предложи цена за 2009 година по 250 долара, при досегашен договор за 179.5 долара.
Според Украйна оптималната цена е 200-245 долара за хиляда кубически метра.
По думите на Милер цената от 450 долара е определена на пазарен принцип и съобразена с цената в страните от Източна Европа с приспаднат транзит през украинската територия.

„Нафтогаз Украйна" се държи безотговорно по отношение на украинските потребители, тъй като до този момента не е сключен контракт за доставка на газ за 2009 година", коментира Алексей Милер.

На първи януари 2009 година изтече срокът на предишния договор и "Газпром" спря доставките на природен газ за Украйна.