Подаването на руски газ и към България е намалено с 10-15% за последното денонощие.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз" каза, че за сега потребителите у нас не са усетили кризата с доставките на газ.

Той увери, че дружеството ще направи всичко, което зависи от него по договорите, но транспортирането на природния газ през Украйна и Румъния е въпрос, който зависи от доставчиците.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов каза, че след направената проверка и към нашата страна се отчита 10-15 на сто по-ниско подаване на природен газ от Русия.

За нарушени доставки бе съобщено и от Унгария, Полша и Румъния.  

„От последната вечер има напрежение и има по-малки количества, които се доставят, но за сега са в рамките на възможностите ни и можем да се справим", обясни Гогов, цитиран от БНР.

Той посочи още, че в хранилището в Чирен има запаси за един месец, което е европейско изискване, но ситуацията зависи и от потреблението у нас, и от природните условия.

"За сега нито един потребител в България не е усетил криза. Ако обаче тя се задълбочава и когато ви продават едно количество, колкото и да се стремите да вземете повече, няма как да стане, ако не е ваше собствено", поясни Гогов.

"В момента се справяме с наличните количества от внос и с работата на хранилището. Ако случайно се наложи още по-драстично свиване на потреблението, всички потребители са информирани и знаят какви са степените на увеличение.

„Нафтогаз" - Украйна обвини „Газпром" за нарушените доставки на природен газ за Европа и определи действията на руския монополист като „енергиен шантаж" и „икономически натиск".

                          Още...  

Самите те са си подали график, при който могат да намаляват или да спират производството си. Така че ако в един момент се наложи, може да се стигне и до там", посочи още изпълнителният директор на "Булгаргаз".

От „Булгаргаз" съобщиха, че запасите може да стигнат и за 2 месеца, но е важно те да могат да покрият дневното потребление. Ако то се увеличи, при лоши зимни условия, ситуацията в бъдеще може да се промени още.