6 хил. камери ще наблюдават зрелостниците от випуск 2008-2009.

По време на отчета за 3-годишната си дейност до този момент министър Даниел Вълчев обясни, че целта на охранителните устройства е в случай на сигнал за преписване, записите от устройствата да бъдат преглеждане и нарушителите да бъдат идентифицирани.

И на следващите матури двама квестори ще следят зрелостниците по време на матурите. Вълчев допълни, че записите от охранителните камери ще бъдат съхранявани няколко години за по-голяма сигурност.

В отчета на министерството са записани и изводите от първите матури.

 Министерството отчита, че са налице големи различия в резултатите от държавните зрелостни изпити по видове училища и на ниво община, но категорично заключават, е тестовата форма не е затруднила учениците и че организацията и провеждането на матурите е преминала без съществени проблеми.

Образователният министър отчете факта, че до този момент вече 43 хил. ученици носят униформа, и изрази надежда, че броят им ще нараства.

Министър Вълчев отчете и факта, че от началото на мандата му нито веднъж заявената бройка паралелки след 7-и клас не е била изпълнена на 100 %.
За миналата година са подадени заявки за 1171 паралелки, но 239 от тях не са били реализирани.
Министърът заяви, че вследствие на този факт скоро ще проведе разговори с директорите, които са поискали повече паралелки, но са реализирали по-малко.

Безплатни учебници за учениците от I до VII клас ще има от началото на следващата учебна година
         Още от отчета...

По въпросите за средното образование министър Даниел Вълчев отчете, че от началото на мандата му до сега са осигурени над 700 моторни превозни средства за безплатен транспорт до средищните училища, като за тази година са били набавени 95 автобуса на обща стойност приблизително 15 млн. лв.

News.bg припомня, че преди време заместник-министърът на образованието Кирчо Атанасов обеща безплатен транспорт за всички ученици, когато това се налага. Министър Вълчев обеща за всяко закрито училище общината да получава училищен автобус.

Той отчете като изключителен успех факта, че от тази година общинските училища ще могат да ползват правото си на преходен остатък, т.е. в случаите, когато приходите им надвишават разходите, те ще могат да използват разликата в бюджета за следващата година.

По въпросите за висшето образование министър Вълчев отчете факта, че през последната една година са се случили важни неща за българските вузове. Той припомни, че са увеличени докторантурите и за тази година те са 1403. Министърът обаче не можа да предостави конкретни данни, какъв е действителният брой на докторантите.

Вълчев отчете, че МОН е задължил ректорските ръководства на всички вузове в страната поне веднъж годишно да се допитват чрез анкети до студентите, и обеща в края на годината дали това е изпълнено.

Министърът обясни и че в началото на следващия месец ще започнат преговорите между експертите от МОН и банките по типовия договор за студентското кредитиране. Очаква се към 1 октомври да започне отпускането на първите студентски кредити. Вълчев обеща и до 20 септември да внесе в МС специален закон, който да прекратява реституирането на земи на висшите учебни заведения, което, за съжаление, все още е практика, допълни той.

Образователният министър разясни и схемата, по която ще бъдат поставени и холограмни стикери на всички дипломи, издавани от българските университети. Преди издаването на дипломите списъкът с абсолвентите ще се изпраща в МОН, откъдето ще се изработват точен брой стикери с поредни номера. Целта, според Вълчев, е да се прекрати порочната практика да се купуват дипломи. Вълчев изказа мнение, че има сериозни основания процент от БВП, отделян за наука да бъде "поне малко повишен". В момента той е 1.4 %.

Образователният министър призна, че тази година не му е стигнала да реализира още две промени в българското образование - приемането на Закона за училищното образование и Програмата за развитие на професионалното образование. Относно втората програма образователният министър изрази надежда, че тя все пак ще бъде готова до края на годината.

По думите на Даниел Вълчев предстои въвеждането на нова образователна стратегия, според която основното образование ще бъде завършено след седми клас. Между следващите стъпки, които ще предприеме МОН през следващите няколко месеца, ще бъде и система за подобряване на организацията на държавните зрелостни изпити.

По думите на министър Вълчев те ще се проведат преди 24 май, вероятно на 17-19 май, като за целта дванадесетокласниците няма да използват априлската ваканция, за да успеят да вземат целия учебен материал.