Безплатни учебници за учениците от I до VII клас ще има от началото на следващата учебна година.

Това заяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев по време на отчета по повод 3-годишнината от управлението си.

По думите на министъра за целта са отпуснати 41 млн. лв.

Шестокласниците обаче, освен че ще получат безплатни учебници, ще трябва и да се преборят със системата за външно оценяване на министерството, която от следващата година ще важи и за тях.
News.bg припомня, че до този момент тестовете от системата за външно оценяване решаваха само четвъртокласниците и петокласниците.

Министърът на образованието и науката изрази задоволството си за пореден път от резултатите, които учениците са показали при досегашните проверки в тази система.

"Нито едно училище не е фалирало." Това заяви министърът по повод коментарите на синдикатите от последните дни за закриване на училища.

Министър Вълчев добави, че постановлението на МС, с което се увеличава единният разходен стандарт за учениците с близо 10.6%, е съгласувано от всички министри.

Очаква се то да бъде прието на някои от следващите заседания на кабинета. В момента единният разходен стандарт е в размер на 1157 лв. След като МС приеме съгласуваните промени за тази година, средният стандарт ще достигне 1266 лв.

Образователният министър допълни, че по предварителни изчисления тази сума трябва да нарасне до 1400 лева за 2009 г.

Министър Вълчев коментира и заплахите от страна на българските учители, че от септември ще излязат отново да стачкуват.

Според него основателна причина за стачки няма. Той обаче се съгласи с твърдението на синдикатите, че повече от 300 училища ще бъдат закрити до 15 септември тази година, но допълни, че голяма част от тези училища са били с изключително малък брой ученици.

Образователният министър изрази надежда, че към 1 януари новата наредба за кариерно развитие на учителите ще бъде факт. Той допълни, че в началото на тази есен експерти от министерството на образованието заедно с експерти от министерството на финансите ще направят внимателен анализ на това, как се прилага системата за диференцирано заплащани във всички български училища.

По думите му към момента 97% от учителите са обхванати от системата на диференцираното заплащане, като през 2008 г. за тази цел министерството е заделило 44 млн. лв. Вълчев обясни, че към края на годината ще бъде достигнат стандарт от 650 лв. средна учителска заплата.

От Съюза на българските учители вчера разкритикуваха министерството и за това, че все още не е регламентирало статута на защитените училища. В отговор на това образователният министър каза, че е приготвил проект за акт на МС, в който ще бъдат регламентирани всички безспорни случаи, т.е. училищата, при които поне 10 деца пътуват поне 20 км (в случаите, когато местността е планинска или пресечена разстоянието е по-малко) всеки ден до учебното заведение, което посещават.

По думите на министър Вълчев впоследствие ще бъде приет още един акт на кабинета, в който ще бъдат категоризирани и защитените училища в случаите, когато има отсъствие на пътна инфраструктура.