В сряда БСП и ДПС внесоха в деловодството на парламента законопроект, който предвижда Сметна палата да се върне към колективната форма на управление с ръководство от 9 души, избирани на партийно-квотен принцип. То трябва да замени сегашния колегиален орган, състоящ се от председател и двама заместник-председатели. Вносители на законопроекта са депутатите Йордан Цонев и Сергей Кичиков от ДПС, както народните представители от БСП Румен Гечев и Петър Кънев.

Скоро след внасянето на законопроекта, в медиите се прокраднаха слухове, че на мястото на проф. Валери Димитров ще бъде назначен един от вносителите - Йордан Цонев от ДПС.

Пред електронното издание „Медиапул" Цонев отрече да има ръководни амбиции по отношение на Сметна палата, но защити готвените промени с аргумента, че „колективната форма на управление е по-ефективна".

Социалистът Румен Гечев пък допълни, че сегашната структура на Сметна палата с главен одитор начело е „характерно предимно за страни с монархическа форма на управление".

Валери Димитров е председател на Сметната палата от 2005-а г. Завършил е висше образование, специалност право в Юридическия факултет на Софийския университет „Климент Охридски" през 1978 г. Професор е по административно право, доцент по финансово право и доктор по право. Заема отговорния пост от 7 април 2005 г., а през януари 2011 г. е преизбран за втори мандат по силата на новия Закон за Сметната палата. Той предвижда проф. Димитров да остане на поста до 2017-а година, а освобождаването му може да стане само след законодателни промени, каквито готвят управляващите.

Откакто проф. Валери Димитров е начело на Сметната палата, независимият държавен орган за вътрешен одит върху публичните финанси работи ефективно. Сред последните критични доклади на бюрото за бюджетен контрол бяха тези за дейността на Министерски съвет, „Авиоотряд 28" и МВР от времето на Цветан Цветанов. Наскоро ръководството на Сметна палата внесе в парламента предложение за промяна в закона, съгласно което партиите се задължават да декларират публично всеки разход над 1000 лева.