В сряда Сметната палата публикува резултатите от проверката на Авиоотряд 28 в периода от август 2009 г. -  март 2013 година и одита на финансовото управление на Министерски съвет за периода януари 2011 г. - февруари 2013 г.

От одита на Министерски съвет става ясно, че като цяло процедурите са били спазени, но има съществени пропуски при управлението на отдаваното под наем имущество.
Два апартамента в район Лозенец, отдадени на външни лица, не са били заведени в баланса на министерската администрация поради липса на документация. При проверката е установено, че настанилите се наематели нямат наемни правоотношения с МС.

Планирането на приходите от наеми на имущество е извършено без да са анализирани договорите за наем. Създадена е организация за събиране на приходите, но контролните механизми не са действали ефективно. Поради тази причина Администрацията на Министерски съвет (АМС) не е събрала приходи от наеми и начисляване на неустойки по просрочените плащания в размер на над 40 хил. лева. Не са извършени и контролни дейности по изпълнение клаузите по договора относно инвестиционната програма.

При разходване на средствата за външни услуги са прилагани регламентираните във вътрешните правила основни контролни процедури, но са установени и редица съществени пропуски, заключва доклада.
Експертите препоръчват да се анализират договорите за отдаване под наем на ведомствените жилища и гаражните клетки, наемани от лица, които не са служители на АМС, да се предприемат съответните правни действия при неправомерно наетите имоти и да се актуализират наемните цени на правомерно наетите имоти.

По отношение на Авиоотряд 28, окончателната проверка установи, че сред дружествата и частните лица, които са летели извън закона, има депутати от ГЕРБ, спортни клубове, адвокатски фирми и филмови студиа.

Още миналата година стана ясно, че през всяка една от четирите години на проверката хората на Борисов са летели с правителствени самолети и хеликоптери. Най-фрапиращият случай е полет от месец декември 2009 г., когато делегация на ГЕРБ е пътувала от София до Бон. Почти четири години след назначаването на проверката, от партията на бившите управляващи не са възстановили пълния размер на разходите, възлизащи на 12 736 лева и 6 стотинки. Остатъкът от сумата е бил преведен едва след започването на одита от Сметната палата.

Адвокатската кантора „Батков и сие" също е летяла на крилете на властта, при това два пъти. При първият случай от месец юли 2011 година са били поискани
два вертолета за организиран лов с група от руски бизнесмени в ДЛС "Кормисош".

В същото време генералният директор на Авиоотряд 28 е изготвил доклад до министър-председателя, според който машините - „МИ-8 и „Аугуста" - ще се използват за изпълнение на демонстративни полети в района на Централни и Източни Родопи.

Сред останалите дружества, които са се ползвали от услугите на отряда, са „Главболгарстрой холдинг" АД, „Ню Бояна Вибурно" ЕООД, „Еф Хикс КАМЕРА" ЕООД и „Камера" ООД. Правителствените летци са били използвани включително и за заснемане на епизоди от сериала „Под прикритие".

В част от случаите приходите от полети за нуждите на физически и юридически лица не са били декларирани в годишните финансови отчети на Авиоотряд 28. Това от своя страна е довело до неначисляване на данък върху приходите по Закона за корпоративното подоходно облагане.