Съседите вече ни замерват с академична пропаганда, пише скопският вестник „Дневник", дни след като премиерът Бойко Борисов заръча на БАН да изготви сводка за добросъседството ни с Македония.

Ще се разбудят ли македонските академични кръгове в отбрана на държавните интереси чрез изработване на стратегии в областта на геополитиката, икономиката, историята, след като съседите започнаха още по-активно да използват своите научни академии срещу нас.

Правителството вече няколко години промотира сътрудничество с определени академици по различни въпроси, но там повече се говори за странична експертиза по конкретни проблеми, които нямат геополитическо значение, посочва още изданието.

В коментара пише още, че академиците, по модел на другите държави, би трябвало да помогнат в създаването на държавни стратегии за най-значителните въпроси, които мъчат македонското общество, както например - защитата на македонските интереси от последните нападки на България и Гърция с оспорването на македонската идентичност и история.

Задачата, която министър-председателя постави на българските академици намери отражение и в други медии. Българските власти, вместо да инвестират в добросъседски отношения с Македония, се опитват да печелят политически точки пред своите избиратели, ползвайки македонския въпрос и открития национализъм, пише и "Нова Македония".

Според изданието премиерът Бойко Борисов е поискал помощ от „най-крайните националистически кръгове - Българската академия на науките".

Тази политика на София може да предизвика само реактивен национализъм от македонска страна, ситуация, от която, за съжаление, и двете страни само биха загубили, смятат анализатори.

Според тях абсурдно е премиерът Борисов да иска помощ за добросъседски отношения с Македония от академици, които доста често не крият националистическите си позиции, а от друга страна обвиняват Скопие за национализъм и недостатъчно действия за подобряване на отношенията между двете страни.

Те смятат, че става дума за още един опит на българския премиер да спечели точки на политически план, ползвайки македонския въпрос в изборната година. Подобна политика, предупреждават запознати, може да доведе до охлаждане на отношенията между София и Скопие.

Анализаторът Ивица Боцески смята, че мненията на академиците от БАН няма нищо да променят в Македония, могат само да предизвикат негативна реакция.

В такъв случай е възможно в Македония да се появи реактивен национализъм. Вместо близостта между двете страни да се използва за по-голямо сътрудничество, може да се стигне до конфликт. Заради това отношенията ще се развиват към по-лошо, заявява Боцевски.

Според него, Борисов има добър политически инстинкт и го използва в момента за засилване на позицията пред и парламентарните избори.

Анализатори предупреждават, че българската политика към Македония ще се заостря занапред, без значение от кого ще се управлява.

С Борисов или без него, българската политика към Македония ще се движи към охлаждане, а и изостряне. Очаквам заостряне и натиск и по друга линия - намеса на София и блокиране на определени финанси за Македония, заявява публицистът Владимир Перев.