Премиерът Бойко Борисов натовари с тежка задача новия шеф на БАН. На фона на продължаващите антибългарски закачки" от страна на Македония, акад. Стефан Воденичаров трябва да направи справка за отношенията ни със западната ни съседка.

„Възложил съм на БАН от точката „добросъседство с Македония" да развият един материал какво трябва да разбираме и когато отиваме да гласуваме в Брюксел и да се изказваме с президента и други длъжностни лица, да имаме това, което БАН са ни подготвили като материали", заяви министър-председателят преди началото на редовното заседание на Министерски съвет.

След срещата с ректорите на 11 български университета, провела се тази сутрин, Борисов обяви, че е одобрен списък с тематичните цели, които да се включат в договора за партньорство на България за програмния период 2014-2020 година по отношение на науката и образованието.
„Много, много се говори, но досега нищо не прави. Всички обявяват образованието, науката и иновациите за приоритети, но парите по оперативните програми не са в тази сфера", коментира Борисов, малко след като беше одобрено създаването на оперативна програма в тази насока.

Присъстващите ректори в един глас обявиха, че това е голям ден за тях. Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" професор Иван Илчев обеща, че след като стартира тази програма България вече ще има университет сред първите 500 в света.

Според ректорите чрез новата оперативна програма ще бъде осъществена най-пряката връзка между науката, образованието и бизнеса. Ръководителите на ВУЗ-оевете обещаха на премиера реални резултати след усвояването на свежите парични потоци.

Шефът на БАН акад. Стефан Воденичаров от своя страна коментира, че българската наука през последните 20 години изобщо не е получавала такава подкрепа, каквото получава сега.
„И това, че програмата България 2020 и Европейската програма 2020 без наука и иновации няма да стане - вие сте го оценили, за което ви благодарим", заяви той и обеща в скоро време българските учени да ни зарадват с добри резултати.