В Техеран се провеждат преговори между министъра на външните работи на Турция Ахмет Давотоглу и високопоставени политици на Ислямската република.

В разговорите освен задълбочаване на търговско икономическите отношения се очаква да бъдат засегнати и темите на иранската ядрена програма.

Въпреки съюзническото си със Белия дом, Анкара успява да удържи собствена позиция по отношение на Техеран. Особено в последните няколко седмици, след резките антиизраелски изказвания на част от турското ръководство, Анкара и Техеран сближиха позициите си.

Очаква се, че министър Давотоглу ще посети един от центровете в Иран за обогатяване на уран.

Турция настоява за дипломатическо разрешаване на проблемите между Техеран и западните сили.

Припомняме, миналата седмица по време на срещата, организирана във Вашингтон, министър-председателят на Турция Реджеп Таип Ердоган заяви, че няма намерение да обсъжда ядрения потенциал Иран и заплахата, която представлява.
Вместо това Ердоган предложи да се обсъди ядрената доктрина на Израел.

Припомняме, вчера иранският президент Махмуд Ахмадинеджад обяви, че е одобрил строежа на нови заводи за обогатяване на уран.
Малко преди това бе съобщено за нов успех в разработките по обогатяване на уран на фона на подновените преговори за налагане на санкции спрямо Иран.