Турският премиер Тайип Реджеп  Ердоган заяви, че светът затваря очи за ядрената програма на Израел, но той възнамерява да повдигне този въпрос на международната среща на високо равнище за ядрената безопасност, която ще се състои във Вашингтон на 12-13 април, предаде АП.

По официална информация от Белия дом американският президент Барак Обама ще разговаря с турския премиер във вторник.

Разговорът ще се проведе седмица след като Анкара реши да върне посланика си в САЩ. Той беше отзован в знак на протест срещу решението на Конгреса да признае арменския геноцид.

Той не пропусна да припомни, че иранската ядрена програма се следи под лупа заради членството на Иран в МААЕ, докато Израел, който не е подписал Договора за неразпространение на ядреното оръжие, "е свободен да прави каквото си иска".

Изказването на Ердоган отбеляза нов етап  в бързо влошаващите се отношения между Израел и Турция, които преди време имаха тесни военни и политически връзки.

От своя страна ръководителят на Ислямска република Иран аятолах Сайед Али Хаменей разкритикува днес „позорната ядрена заплаха", отправена срещу Техеран от президента на САЩ Барак Обама, съобщи АФП.

"Изявленията на американския президент са позорни. Те вредят на САЩ, показват, че американското правителство е покварено и не заслужава доверие", заключи аятолахът.

Междувременно стана известно, че Барак Обама се е срещнал с колегата си от Казахстан Нурсултан Назарбаев. Това става ден преди срещата на високо ниво във Вашингтон, посветена на ядрената сигурност, уточнява АФП.

Казахстан, който притежава около 20% от световните запаси на уран, има за цел да се превърне в основен производител в областта.