САЩ обявиха, че два стелт-бомбардировача B-2, способни да носят ядрени оръжия, са извършили „възпиращи" мисии над Южна Корея, съобщи „Франс прес".

Разгръщането на бомбардировачите е потенциално послание към Пхенян относно ангажиментите на САЩ да защитят Южна Корея срещу всяка агресия от страна на Северна Корея, след като през последните месеци нарасна напрежението на Корейския полуостров.

Припомняме, вчера Северна Корея заплаши, че превантивният ядрен удар срещу САЩ и Южна Корея е част от военните опции на Пхенян. Комунистическата държава също така прекъсна горещата военна телефонна линия между двете страни на Корейския полуостров. По-рано през седмицата Пхенян обяви, че е в пълна бойна готовност и е насочила ракетните и артилерийски установки към бази на САЩ в Тихия океан.

Двата самолета B-2 са излетели от въздушната база „Уайтмен" в Мисури и са прилетели 20 800 километра ( 13 хиляди мили) „без прекъсване при еднократна мисия", пускайки учебни бомби по цели в Южна Корея, подчертава се в съобщение на американската армия.

Това...показва способността на САЩ да извършват прецизни удари на големи разстояния при необходимост", подчертава се в съобщението.

Двата бомбардировача са участвали в продължаващите съвместни учения на Южна Корея и САЩ.

Бомбардировачът B-2 e важен елемент от трайните и укрепващи възпиращи сили", допълва се в съобщението.

Междувременно стана ясно, че спряната гореща военна телефонна линия не е засегнала работещите южнокорейци в съвместния индустриален комплекс Kaesong в Северна Корея.