Четиримата албански граждани, задържани на „Гюешево" по издадена европейска заповед за арест, поискаха от съда в Кюстендил да бъдат екстрадирани в Гърция, където срещу тях да бъде образувано производство за извършени тежки престъпления на територията на Гърция - изнудвания, отвличания с цел откуп.

Първи в съдебната зала влезе 20-годишният Мариглен Хаматай, който заяви, че е роден в Албания, но живее в Атина от 10 години. Тази година там е завършил и училище.

След него в съдебната зала за по-бързо предаване на Гърция поиска и 28-годишният Агалия Черцис, който е роден в Албания, но живее от 6-7 години в Атина, информира e-79.com.

23-годишните Ламай Кодиян и единствената жена Орнела Колеци бяха доведени заедно, тъй като били гаджета. Орнела, която е разведена, е живяла 17 години в Гърция, но това лято се е прибрала в родината си Албания. Ламай заяви, че е ходил при близки в Гърция, но си живее в Албания. И двамата доброволно поискаха да бъдат предадени на властите в южната ни съседка.

В заседателната зала стана ясно, че четиримата са обвинени в отвличане на гръцкия гражданин Папаниколос Николаос, който е държан в някаква местност, заплашван е и изтезаван, като за него е поискан откуп от 2 милиона евро. Синът на отвлечения гръцки гражданин е превел част от исканата сума, по-малко от 1 милион евро.

Според гръцките закони за трите обвинения четиримата албанци могат да получат от 10 до 20 години затвор.

Заседанията бяха отложени за 10 август. До тогава задържаните имат възможност да се откажат от изразеното днес съгласие.