Четирима албански граждани, издирвани чрез Шенгенската информационна система, са задържани от служители на „Гранична полиция". съобщи главен комисар Захарин Пенов, директор на Главна дирекция „Гранична полиция", цитиран от БНР.

За четиримата има издадена европейска заповед за арест за извършени тежки престъпления на територията на Гърция - изнудвания, отвличания с цел откуп и т.н. Те ще бъдат предадени на компетентните органи в Гърция, каза главен комисар Захарин Пенов.

Четиримата албанци са задържани в такси, на път към ГКПП Гюешево.

В петък вечерта, около 21 часа граничен полицейски патрул от Регионална дирекция Кюстендил спира за рутинна проверка таксиметров автомобил на около 7 километра от ГКПП Гюешево, като колата се движи от Кюстендил към ГКПП Гюешево. При извършената проверка е установено, че в автомобила пътуват четирима албански граждани - трима мъже и една жена. Мъжете са с инициали К. А., на 28 години, К. Л., на 23 години, М. Н., на 20 години, жената е с инициали О. К., на 23 години.

В хода на проверката у колегите възниква съмнение по отношение на целта на пребиваването на лицата на територията на България и се извършва проверка в Шенгенската информационна система. В хода на проверката е установено, че за същите има подаден сигнал в ШИС от Република Гърция - за тях има издадена европейска заповед за арест от 26 юли т.г.", каза главен комисар Захарин Пенов.

Случаят е докладван на Окръжна прокуратура Кюстендил. Лицата са задържани за 72 часа. Продължава обменът на информация с Гърция, предстои да се приложи процедурата по тяхното предаване на гръцките компетентни органи, каквито са правилата при европейската заповед за арест.