Има възможност заменките да бъдат развалени. Това заяви главният прокурор Борис Велчев след консултативния съвет, свикан от премиера Бойко Борисов по въпроса.

Обвинител номер едно обаче уточни, че не прокуратурата е органът, който може да отмени вече осъществени заменки.

В българското гражданско право има предвидени основания за подобен тип обявяване на договори за недействителни, подчерта Велчев.

Той обясни, че това е член 40 от Закона за задълженията и договорите, който позволява да се търси обявяването на един договор за недействителен поради договаряне във вреда на представлявания.

МЗХ е институцията, която трябва да предприеме съответните законови действия чрез завеждане на иск. Съдът ще има последната дума дали да развали вече осъществена заменка или не, отбеляза главният прокурор.

Велчев бе лаконичен относно снощната операция "Октопод". След като приключи операцията, ще има направено официално съобщение, каза той.

Припомняме, на 3 февруари бе получено писмо от Европейската комисия, в което на страната ни се дава 20-дневен срок, за да се докаже, че замяната на територии не е държавна помощ.

Според оценката на комисията по конкуренцията в ЕК с редица заменки „неправомерно и селективно са подпомогнати определени субекти".

Малко по-късно  Борис Велчев заяви, че прокуратурата има aмбициозен план за разрешаване на проблема със заменките.