След визитата на двама румънски политици във Франция заради проблема с ромите, днес в Букурещ се очакват да пристигнат френският министър на имиграцията Ерик Бесон и държавният секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш.

Хладна визита очаква двамата политици в румънската столица, коментират френските медии. Те припомнят и вчерашното изказване на президента на Румъния Траян Бъсеску.

Според него Франция пренебрегва европейските норми, като експулсира ромски имигранти от територията си. Въпреки това Бъсеску добави, че румънското правителство и ромите делят част от отговорността за настоящата ситуация.

Относно днешната визата на френските политици, ангажирани с въпроса, румънският президент заяви, че пътуването на министрите ще бъде безполезно, ако двамата "четат лекция" на Румъния. Бъсеску добави, че ако министрите пристигат в страната, за да бъде открито решение на проблема, то решение наистина ще бъде намерено.

Междувременно по-късно днес социалистите, либералите, комунистите и зелените в Европейския парламент ще внесат за гласуване резолюция, в която се настоява Франция да прекрати експулсирането на ромски имигранти.

Според европейските депутати Европейската комисия е реагирала твърде късно и твърде сдържано по въпроса.