Втори ден в Париж продължават разговорите между френски и румънски официални лица, съобщават френските медии.

Те са провокирани от решението на Франция да изпрати по родните им места незаконно пребиваващите в страната цигани. Една от засегнатите от тази мярка страни е Румъния. За разлика от България, Букурещ изпрати двама политици, които да обсъдят въпроса с френските си колеги.

След първите разговори, проведени вчера, френският министър на имиграцията Ерик Бесон посочи, че от румънска страна не е имало отправен упрек за действията на Франция.

Същевременно румънският вътрешен министър Василе Блага съобщи, че страната му е била уверена, че случаят с ромите няма да попречи на влизането на страната в Шенген. Припомняме, вчера Ройтерс разпространи информация, според която Париж е призовал ЕК да накара Румъния да спре потока от роми, които напускат страната, намеквайки, че ако това не стане, Франция може да блокира влизането на страната в Шенгенското пространство.

Няма напрежение между Франция и Румъния. Ние ще продължим да използваме европейските фондове, за да подпомагаме интеграцията на ромите, посочи румънският министър, ангажиран с ромските въпроси Валентин Мокано.

Все пак той потвърди, че проблем има и той трябва да бъде решен.

Ерик Бесон изтъкна, че двете страни са избрали пътя на сътрудничеството по отношение на интеграцията на ромите. Стана още ясно, че той ще посети Букурещ, като ще бъде придружаван от държавния секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш. Визитата ще се състои на 9 и 10 септември.

Само между 28 юли и 25 август за Румъния и България са депортирани 681 души. 549 от тях са си тръгнали доброволно, а останалите принудително.