С благословията на министъра на финансите от непостроения завод за преработка на отпадъци край Шишманци са източени десетки милиони левoве.

От тях са се възползвали съдружниците в консорциума Екологичен завод - оръжейният бос Николай Гигов и бившият атлет Атанас Търев.

Това обяви техният бивш съдружник Петър Станчев, цитиран от Радио Пловдив.
Той показа договор с френската компания „Тексем", която трябва да достави и монтира техниката в завода, според който целият проект е на стойност 3 млн. и 200 хил. евро.

До момента в завода са вложени 25 милиона лева, като той не е завършен. Съдружниците в Екологичен завод искат още 17 милиона, които са обещани от държавата в лицето на областния управител Тодор Петков, припомни Станчев.

Това е точно пет пъти над договорираното с французите, допълни той.
Станчев е сигнализирал до всички институции включително и Държавната агенция „Национална сигурност" за извършваното в Шишманци, но нямало никаква реакция.

Според Петър Станчев главна вина за нарушенията носи финансовият министър, в чийто ресор са Публични инвестиционни проекти, откъдето се дават парите за завода в Шишманци.

"Не съм следствие или прокуратура, за да проверявам какво се прави с парите за екозавода", коментира кметът на Пловдив Славчо Атанасов.
Той цитира, че държавата и местната власт са направили множество проверки и не са установени нарушения.

"В противен случай материалите за завода щяха да са в прокуратурата", допълни градоначалникът.

Припомняме, преди сни стана ясно, че Хората от село Шишманци вече се готвят за протести след като министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров отправи предложение 240 хил. тона от балираните столични боклуци да бъдат депонирани в строящия се завод за преработка на битови отпадъци край Шишманци.