Предложение 240 хил. тона от балираните столични боклуци да бъдат депонирани в строящия се завод за преработка на битови отпадъци край Шишманци е отправил министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Предложението на министър Чакъров е отправено към кмета на Раковски- Франц Коков и предстои да бъде обсъдено от Общинския съвет, съобщи Нова телевизия.

Хората от близкото село обаче вече се готвят за протести.

Чакат се 17 млн. лв. от държавата, за да се довърши заводът, който все още не може да приеме боклуците. Според областния управител на Пловдив Тодор Петков парите ще бъдат преведени най-вероятно през ноември.

Заводът, който е единственият у нас за преработка на битови отпадъци, се строи вече четвърта година, а трябваше да е готов преди две. За изграждането му държавата е платила до момента 25 млн. лв.

Строителството се бави заради липсата на финансиране, твърдят от консорциума "Екологичен завод", в който влиза и община Пловдив.

Ако оставащите средства бъдат преведени през ноември, заводът може да заработи през пролетта. Дневно в него могат да се преработват 400 тона отпадъци.

Годишният му капацитет е 125 хил. тона, която означава, че може да преработва и столичните отпадъци. Хората в района обаче не са съгласни с идеята и имат готовност за стачка.

Предстои в следващите дни министър Джевдет Чакъров и екоексперти да посетят завода, за да преценят възможността в него да бъдат приети част от софийските бали.

В опит за решение на проблема в Столична община се провежда обществено обсъждане на Доклада за въздействие върху околната среда на така наречения първи етап от сметището в "Суходол".

Според документа няма да има вредни последици, ако отново се отвори депото за отпадъци. Срещу това заключение се обявиха от Сдружението за защита здравето на хората в софийския квартал.