Не се оказа вярно, че кризата и последиците от нея ще бъдат изгладени бързо. Това заяви еврокомисарят ни Кристалина Георгиева по време на словото си на 7-та поредна годишна среща на бизнеса и правителството, която се организира от в-к „Капитал" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в столичния „Шератон"

Георгиева припомни, че за последните 4 години непрекъснато е присъствала на тези срещи. Тя посочи, че първият път, когато е била на тези срещи се е смятало, че кризата и последиците от нея ще могат да бъдат изгладени за 3-4 години. Както виждате това към днешен момент не е вярно и несигурността пред световната и европейската икономика, остава, посочи тя.

Еврокомисар Георгиева припомни, че Европейската комисия (ЕК) е коригирала прогнозите си за икономически растеж надолу, като за 2013 г. тя е 0,1%, а за 2014 г. - 1,4%. Георгиева посочи, че за 2014 г. трябва да сме много внимателни, защото може да се наложи и тези 1,4% да ги коригираме надолу.

Дянков обеща консервативна политика, за да се изпълни Бюджет 2013
Още...

Българският еврокомисар изтъкна още, че кризата, в която в момента е изпаднал светът, е преди всичко криза на доверие - криза на доверието между бизнеса и правителството, между бизнеса и финансовите институции и между обществото и управляващите.
Тя посочи, че ще е нужно повече време, за да се преодолее тази криза на доверие.

Георгиева изтъкна, че европейските лидери в условията на криза са взели важни решения относно фискалната стабилност, която е най-големият проблем, пред който общността се е изправяла до момента. „Вече имаме голямата базука, с която можем да кажем „бум", каза Георгиева, посочвайки новосъздадените фондове за финансово подпомагане на страните в еврозоната.

Тя изтъкна, че България на целия този фон стои много добре, защото е постигнала една изключителна фискална стабилност. Тази стабилност, макар хората да го усещат като „затягане на коланите", дава много предимства при преговорите между България и ЕК.
Еврокомисарят ни даде пример с това, че министърът по еврофондовете Томислав Дончев като отива да преговаря в Брюксел за европейски средства, разговорите преминават по-леко и това допринася за по-добрата усвояемост на парите от ЕС.

Засягат Дянков на тема „конкурентност"
Още...

Кристалина Георгиева подчерта, че голяма заслуга за това има и бизнесът в България, който успешно изпълнява проектите, за които е кандидатствал. Георгиева посочи, че в следващите години трябва да се обърне голямо внимание на това държавата да протегне ръка на малкия и средния бизнес, за да може той да повиши конкурентоспособността си.
Финансовото министерство също трябва да прояви гъвкавост и да намери подходящите механизми, с които да помогне на малкия и средния бизнес, каза още еврокомисарят.

Срещата, на която присъстват още вицепремиерът Симеон Дянков, министърът на икономиката Делян Добрев, като по-късно участие ще вземат и президентът Росен Плевнелиев, министърът по усвояване на европейските средства Томислав Дончев и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, бе открита от издателя на „Капитал" Теодор Захов.

€ 45 млрд. „да се излеят" в България очаква Плевнелиев до 2020
Още...

Той сложи акцент върху събитията, случили се между вестника и банката кредитор на изданието „Алфабанк", между които в края на миналата седмица възникна спор за това дали икономическият седмичник изплаща редовно своите задължения, като се стигна до там, че „Алфабанк" реши дори да упражни правото си на особен залог, като влезе в управлението на изданието.

Теодор Захов заяви, че пред това да си издател в България винаги са стояли много предизвикателства, но изданието на „Икономедия" няма да се огъне под натиска и че догодина отново ще бъде направена такава среща, която отново ще бъде организирана от настоящите издатели на в. „Капитал".