Всеки министър да декларира - ако той е съответният министър в следващото правителство, какви реформи ще направи, предложи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков по време на срещата на бизнеса с правителството.

Дянков конкретизира, че очаква всеки един министър да обяви какви реформи не е успял да осъществи и как ще ги реализира до края на 2013 г. Според него това трябва да се направи колкото се може по-рано, за да знаят хората за какво гласуват.

Дянков посочи своето виждане какво може да направи правителството на фона на продължаващото тежко икономическо положение в Европа. Според него най-важното и първо нещо е да се приеме реалистичен бюджет.

Затягането на коланите носи стабилност, убеждава еврокомисар Георгиева
Още...

Дянков нахвали бюджета за 2013 г. като реалистичен и поясни, че реалистичен означава изпълним. Като аргумент той посочи, че прогнозите на ЕК за България са за 1,4% икономически растеж, на нашите експерти - 1,9%, но бюджетът е сметнат на 1,2%, „Считаме, че с тази консервативна политика ще имаме изпълним бюджет", заяви Дянков и каза, че няма да има неразплатени разходи.

Той изтъкна като особено важно правителството да се разплаща навреме там, където вървят проекти и подчерта, че това вече е гарантирано законово, тъй като министерствата и агенциите вече не могат да подписват необезпечени договори.

Да се намалява бюрократщината - това е друга важна насока, добави Дянков и посочи, че очаква резултати от въведеното единно данъчно платежно. Тези от бизнеса, които не са добросъвестни, които плащат само някои данъци, ще имат проблем, предупреди Дянков. Според неговите виждания правителството трябва да подпомага бизнеса за излизане на нови пазари и това трябва да е фокусът в работата на Министерството на външните работи.

Засягат Дянков на тема „конкурентност"
Още...

България трябва да се развива като туристическа дестинация и да продължи да акцентира върху археологията, музеите и спортните съоръжения, смята още Дянков. Той съобщи, че до края на 2013 г. в Пловдив ще се открие втората чисто нова спортна зала и добави, че се надява с това да станем туристическа дестинация и за спортовете.

Дянков не пропусна да отбележи, че е необходимо да се стимулира администрацията да работи по-добре и отчете, че вече има по-малка, но по-добре платена администрация, както и че е поставен таван на общия брой на служителите в администрацията, за да не се получава предизборно раздуване.

Като ключови за икономиката от своя страна министър Делян Добрев посочи инвестициите, потреблението, износът, иновациите и туризмът. Той съобщи, че за следващия програмен период трябва да има определена специализация и да се инвестира в сектори, където се очаква най-висок резултат.

Добрев конкретизира като съобщи, че е добре да се въведе ваучерна схема за иновации: „Да се раздаде на всяко предприятие по един ваучер и то да избере научен център, който да му разработи точно това, което му е необходимо".
За малки и средни предприятия Добрев обеща, че ще има значителен ресурс за енергийна ефективност. В предприятия, превръщащи суровините в продукти с висок добавена стойност, също е перспективно да се инвестира, изтъкна още министърът на икономиката.

Като друго такова направление той посочи подкрепата за експортно ориентираните фирми. Добрев съобщи виждането си какво още трябва да се направи като реформи и визира две сфери - тези на експорта и иновациите.
Добрев е категоричен, че трябва да се реформират държавните структури за подкрепа на експорта и също, че трябва да се създаде орган или структура, която да се занимава с иновациите.