Повече от час парламентът дебатира предложението на Синята коалиция за предсрочно прекратяване на правомощията на Емилия Масларова като председател на социалната комисия.

Мартин Димитров и Иван Костов, които са вносители на предложението, настояха то да бъде прието заради факта, че Масларова е със свален имунитет.

Костов подчерта, че Народното събрание може да каже от кои лица може да бъде представлявано и от кои не.
„Тук няма никаква злоба, никаква ненавист или репресии", заяви той.

Лидерът на ДСБ е категоричен, че в ръководството на парламента, както и в ръководството на комисиите и международните делегации не може да бъдат депутати със свален имунитет.

Мартин Димитров също подчерта, че председател на комисия със свален имунитет не може да продължи работата си. В подкрепа на предложението се обявиха и от „Атака", и от ГЕРБ.

Коментирайки темата "Масларова", Борисов „захапа" и Конституционния съд.
                                    Още...

Павел Шопов призова Масларова сама да си подаде оставката. „За дребни нарушения в Европа политици си отиват и никога не се връщат в политиката", изтъкна той.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ изтъкна, че срещу Масларова има искане от главния прокурор и настоя: „Нека правосъдието вземе решение без никакви политически чадъри".

В защита на Масларова депутати от БСП и ДПС призоваваха да не се прилага реваншизъм и да бъде отхвърлено предложението.

Янаки Стоилов настоя въпросът за парламентарната дейност и парламентарното представителство да не бъде смесван с въпроса за евентуалната юридическа отговорност.

Към Масларова в момента няма повдигнато обвинение за извършено престъпление, подчерта Стоилов. Според него ГЕРБ стават заложници на провокация, започнала от Синята коалиция.

Ангел Найденов нарече искането и дебата пореден фарс и добави, че това е профанизирано разбиране за политиката и политически реваншизъм.

От ДПС категорично заявиха, че са против искането и се позоваха на Библията.

Четин Казак от парламентарната трибуна изчете библейския пасаж за Мария Магдалена, уловена в прелюбодейство и припомни думите на Исус към обвиняващите я:
„Който от вас е без грях, нека пръв хвърли камък върху нея", както и това, че обвинителите, гонени от съвестта си, се разотиват.

„Надявам се, че старата десница ще си направи изводи от този текст и специално лидерите й", заяви Казак.

Парламентът реши решението по случая с Масларова да бъде взето на следващото пленарно заседание.

В кулоарите на парламента Масларова заяви, че може да се оттегли ако нейната парламентарна група реши това. Тя подчерта, че е работила в социалната комисия с любов, професионализъм и отговорност.

„Ще работя в областта на социалната политика, защото там ми е сърцето, там ми е квалификацията", заяви Масларова, но добави, че ако продължи този сценарий, ще напусне парламентарната комисия.

Припомняме, колегите й от социалната комисия решиха преди седмица тя вече да не е председател. Окончателното решение обаче трябва да бъде взето и гласувано в пленарната зала.

Софийска градска прокуратура възложи проверка на Сметната палата за провеждане на одит на проекта „Красива България" към Министерство на труда и социалната политика.
Нарушенията касаят времето на управление на Масларова.

Бившият социален министър е със свален имунитет заради разследване по конкретен сигнал - за проект в Стара Загора.