Депутатът от Коалиция за България и социален министър в правителството на Сергей Станишев Емилия Масларова е връчила писмено съгласие да започне наказателно преследване срещу нея.

Това съобщи председателят на Народното събрание Цецка Цачева в началото на днешния парламентарен ден.

Заявлението на Масларова представлява отказ от депутатски имунитет.

Вчера в Народното събрание е депозирано искане от главния прокурор Борис Велчев да започне наказателно преследване срещу депутата Емилия Масларова.

В искането са посочени подробно сигнали, обстоятелства и действия на разследващите за нарушения на министър Масларова.

Към настоящия момент разследващите органи са установили достатъчно доказателства за извършено престъпление от бившата социална министърка във връзка със службата й. Установени са нейни нарушения на Закона за обществените поръчки в качеството й на министър.

В искането на главния прокурор е посочено заявление на свидетел, че по поръка на своя шеф е носил пари в брой на министър Масларова. Парите били увити в плик около 40 пачки и й били предавани лично в нейния автомобил, се казва в искането.

Според текста на искането извършените от нея нарушения не могат да бъдат обяснени като случайност, недоглеждане или липса на специални знания по Закона за обществените поръчки.

На брифинг в прокуратурата говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова посочи, че Масларова е нарушила Закона за обществените поръчки и вътрешните правила на социалното министерството за възлагане на обществени поръчки с цел да набави за себе си и Венцислав Драганов облага в размер на 9 896 601 лв.

Деянието представлява особено тежък случай, коментира Кожухарова.

На Масларова ще бъде повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери.
Случаят касае прословутата сграда на социалното министерство в Стара Загора.

По този случай се работи от месец август 2008, подчерта Стелияна Кожухарова.
Над 200 са материалите по делото, назначена е и техническа експертиза как е извършена реконструкцията на сграда в Стара Загора.

Според експертите от досега направения анализ тези 9 млн. са най-малката възможна щета от действията на Масларова, като вредите за държавата може в края на проверката да бъдат и над тази сума.

Тече проверка и по проект „Красива България". Там за сега разследването показва, че едни и същи строително-монатажни дейности са два пъти платени.

Стелияна Кожухарова не изключи да бъде повдигнато обвинение и на друго лице.

Масларова и Драганов са били в близки приятелски отношения.

Ако съдът докаже виновност на бившата социалната министърка я заплашва затвор от 3 до 10 години.

При подаване на заявлението за отказ от имунитет Емилия Масларова обясни, че няма да пречи на действията на прокуратурата.

Обвиненията според Масларова са чудовищна клевета. В искането на главния прокурор за свалянето на имунитета й по думите на Масларова има неща, за които никога не е питана и викана дори като свидетел, има имена и лица, които за първи път чува и чете.

„Ако някой ме беше попитал като свидетел, щеше да има друго тълкуване, а не за умисъл", добави тя.
Според бившата социална министърка искането за сваляне на имунитета й е стъпка за дискредитиране на личността й като политик.

„Няма от какво да се притеснявам. Не се срамувам от работата си като министър. Спазвала съм стриктно законите", заяви Масларова в кулоарите на парламента.

Според нея се разиграва добре режисирана акция за дискредитиране и вземане на имунитета на министри и управляващи от БСП.
Масларова заяви, че ще съдейства в максимална степен на следствените органи и прокуратурата и добави: „ Много бих искала някой след това да понесе отговорността за всички тези клевети".

Припомняме, при ревизията, която се извършва на предишното управление, като драстични нарушения и злоупотреба бе посочено социалното министерство.
Това е второто искане за сваляне на депутатски имунитет от страна на прокуратурата. Първото бе внесено срещу бившия премиер Сергей Станишев.