Част от агентите на ДАНС са финансово зависими. Те са работели срещу националната сигурност, както и за чужди служби.

Рашко Заяков и Велин Хаджолов от ДАНС алармираха и за корупция в агенцията по време на среща с председателя на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев.  

Припомняме, преди две седмици ръководителят на Отдела за специални акции (ОСА) Велин Хаджолов подаде оставката си .

Дни по-късно стана ясно за още една - на Рашко Заяков - ръководител на Главна дирекция "Контраразузнаване".
По неофициална информация причина за рапорта за напускане са несъгласия с новия председател на Агенцията Цветлин Йовчев.

Лидерът на РЗС Яне Янев изрази недоумение, че не е уреден законово въпросът с хора, като Заяков и Хаджолов, които след като напуснат работа няма къде да отидат.

„Това са високопоставени държавни агенти, които години наред са работили за националната сигурност. Те не са работили с пианисти, тромпетисти или с цигулари, а са работили с едни от най-престъпните босове в България", коментира Янев.

„Какво се случва с тях? Това нещо е уредено във всички останали страни членки на ЕС. Това незабавно трябва да бъде уредено и в българското законодателство", категоричен е Янев.

Утре той ще се срещне и с председателя на ДАНС Цветлин Йовчев, като ще иска да разбере как по толкова бърз начин от понеделник до сега са назначени трима директори на дирекции в ДАНС.

За информацията, която е получил от агентите, той ще разговаря с главния прокурор.

Рашко Заяков призна, че е напуснал службата поради несъгласие с Цветлин Йовчев. На въпрос от кого агенти на ДАНС са финансово зависими, той отговори: „Както от определени лица и кръгове, субекти с икономически интереси, така и от страна на чужди специални служби".

Сигнали за нелоялните агенти са дадени на прокуратурата, която работи по тях. Тези хора се завръщат в ДАНС с една силна идея за реваншизъм, което е притеснително, коментира Заяков и обясни, че има освободен агент на ДАНС с доказани финансови злоупотреби, който е работил за контраразузнаването и е възстановен на работа от новото ръководство.
Всичко това по думите на Заяков демотивира оперативния състав на агенцията.

Като цяло в ДАНС се случват и са се случвали доста нелицеприятни работи, каза още бившият агент Рашко Заяков.

Той е правил опит да говори с премиера Бойко Борисов, но не е могъл да стигне до него.

По думите му в ДАНС има достатъчно документи за злоупотребите и за корупцията, които са се развихрили там.
„Притесненията ми са единствено тези документи да не изчезнат", каза още Заяков и допълни, че след напускането на агенцията той планира дълга почивка.

Кадровите рокади в Държавната агенция започнаха със смяната на нейния ръководител - Петко Сертов, който подаде своята оставка след като правителството на Бойко Борисов встъпи в длъжност.

На негово място бе назначен Цветлин Йовчев. Именно той е бивш шеф на главна дирекция "Контраразузнаване" в ДАНС, откъдето си подаде оставката през есента на 2008 - след уволнението на Иван Драшков.

След смяната на Сертов премиерът Бойко Борисов обяви, че повече промени в ДАНС няма да има. След това обаче започна подаването на оставки.