Изобщо да не си мислят, че с протест ще ме уплашат. Аз другия ден подавам оставка, като искат протести - да си изберат хора като Жан Виденов, Станишев, Костов и да фалират държавата.

Това каза премиерът Бойко Борисов по повод протестите, които заливат страната. В ефира на bTV той коментира днешния протест на зърнопроизводителите, стачките в БДЖ, които пети ден спират влаковете в страната, както и организирания от синдикатите на 30 ноември общонационален протест заради пенсионната реформа, в който възнамеряват да се включат полицаите.

Той иронично определи като „чудесно" намерението на полицаите да се включат в протестите.
„Един месец Стефан Данаилов обясняваше, че получават три пъти повече от докторите, учителите - тогава си мълчаха, защото техните правителства са в ляво", изтъкна Борисов и допълни: „Това е демокрацията - имат право да кажат каквото си искат. Щях много да им се зарадвам, ако бяха говорили тогава, когато в парламента всички казваха как полицаите получават най-много".

Министър-председателят посочи, че полицаите следва да дадат предложение откъде да се вземат пари - „да седнат с министър Цветанов и да ни предложат план".
„Нека те да кажат от къде да отрежем пари, кои да уволним в МВР, щом толкова искат да бъдат интересни. Изведнъж - хайде протест - добре протест. Нека хората преценят дали ние сме прави или не"
, заяви премиерът.

„За зърнопроизводителите е коренно различно, аз вярвам, че те искат да ни подкрепят.
Ако не е така, трябва да се знае, че когато дойдохме на власт, те получаваха 450 млн. лв., а животновъди, зеленчукопроизводители - нито лев"
, изтъкна Бойко Борисов.
Той посочи, че правителството на ГЕРБ е давало близо 450 млн. повече на година за зърнопроизводителите, като подчерта, че за 2011 г. те са получили 1 млрд.600 млн. лв., а за 2012 г. са предвидени - 1 млрд. 260 млн. лв.
„Те искат повече и повече. И по времето на Станишев протестираха, сега им даваме 1 млрд. 260 млн. лв. и пак протестират", заяви Борисов и отбеляза, че с 54,4% повече европейски пари са усвоени за земеделие.
„Те искат да ни съборят правителството, защото с 50% повече пари сме получили?", риторично попита премиерът и даде пример с гръцките фермери: „Блокираха, блокираха и сега така се наблокираха, че да не си им на мястото".

Зърнопроизводителите бяха при мен преди две седмици и хората трябва да знаят, че от Бентли им започват колите. По думите на премиера, близо 80% от парите, които искат земеделците ще отидат при 5-6 човека.

Той каза още, че когато миналата година е имало пари в бюджета, на земеделците са им отпуснати допълнителни пари. „Ако сега имаше - щяхме пак да го направим", посочи премиерът.
„Искат да ни свалят, искат да върнат Станишев, Доган? Какво искат?", попита Борисов.

„Аз не искам да съм премиер на държава, в която народът се бунтува. За първи път искаме като държава, като народ да си оправим бакиите", посочи премиерът.

По повод продължаващите пети ден стачки в БДЖ, Борисов заяви: Изобщо не ме притеснява това, че ще стачкуват. Истинското ми притеснение е, ако министър Московски не успее в Германия да се договори с кредиторите.
По думите на министър-председателя работещите в БДЖ не са „толкова неграмотни, незнаещи, неразбиращи" и прекрасно за знаели през годините какво се случва в дружеството. „Да са стачкували тогава срещу начина на управление", каза Борисов.

Доброто управление на БДЖ означава „да съумеем да разсрочваме кредити, да съкратим необходимите хора, да разредим линиите", заяви още Борисов и подчерта, че това предприятие трябва да стане печелившо или поне да е на нула.

Винаги моята опора е била в народа и в хората, които са ме избрали. „Недейте протестира, недейте затваря улици", призова Борисов и допълни: „2 милиарда са много пари - и вие идвате да ме пресирате. Защо? От къде да ги намеря?"

Относно планираното предсрочно вдигане на пенсионната възраст с 1 година министър-председателят посочи, че България има една от най-ниските пенсионни възрасти. На реплика на водещите, че страната е с висока смъртност, Борисов припомни, че дадените 3 млрд. 250 млн. лв. за здравеопазване за тази и миналата година са рекордна сума, което гарантира много по-добро здравеопазване.

Относно случаите на починали родилки в „Шейново", министър-председателят коментира: „За това, че се получиха няколко лекарски грешки, бог да ги прости хората, хвърлиха се всички върху лекарското съсловие". Той добави, че всички правят грешки. „Повтарям истински съжалявам за тези хора. Имаме страхотни лекари, за съжаление понякога се случват грешки", отбеляза премиерът.
По думите му проблемът не е в системата, а вината в случая е персонална „Няма пътека, няма лекар, няма виновен, различен от този, който ти казва... може ли на една бременна жена да й кажеш - върви по улиците се разхождай - лично е, разбира се".

„Нито ми е целта да съм премиер, нито могат с това, че ще ми искат оставката, да ме уплашат", отново настоя Борсов. На реплика на водещите, че никой не му искал оставка, той коментира: „Като се съберат, за какво идват - да викат оставка за Дянков, за ....индиректно викат и за мен - това са мои министри".

Отстъпвал съм, когато е можело, сега не може. Когато в цяла Европа това се случва - всички изпаднаха в кризи и тръгнаха да искат пари, ние имаме редкия шанс да се справим сами - да влезем не в Еврозоната, а в пакта за т.нар. финансово стабилни държави, които имат дефицит под 3%.

На въпрос защо лидерът на „Aтака" Волен Сидеров смята, че Бойко Борисов стои в основата на кризата в партия „Атака", премиерът посочи: Народът им взе гласовете, хората гласуваха за нас. Мразя хора, които днес говорят едно - утре друго. Не се интересувам от тази партия, не се интересувам от това, което говори Волен Сидеров, нека всеки си гледа своята къщичка. Аз не съм падар - всеки ден някой да ме пита - защо жена ми избяга, върни ми групата.
Мъча се с трактористи, земеделци, учени всеки ден и става думи само за пари.

Помолен за коментар по случая с почетното звание на Христо Стоичков, който получи титлата Доктор Хонорис кауза на Пловдивския университет, Борисов подчерта, че това е най-успелият българин в света. „Ако ме беше попитал, никога нямаше да го посъветвам да отиде там". Премиерът допълни за себе си, че почти няма университет, който да не го е канил да стане доктор и даде пример с Пернишкия университет.

На въпрос дали ще уволни социалният министър Тотю Младенов, Борисов посочи: „Сега се бори като тигър - нека да се прави с реформите". Той отново изтъкна, че правителството иска да стигне до край с реформите. Премиерът посочи, че народът трябва да си избере - „дали да бъдем нормална държава или да сме от насипните държави в Европа".

„Аз залагам целия си авторитет, ако бъдат с мене докрай, ще ги изведем на добър път", каза в заключение министър-председателят.