Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев коментира в Народното събрание казуса с Орлин Алексиев и аферата с дрога.

"За всичко, което е предприето по случая, имаме достатъчно сериозни доказателства", каза Цветлин  Йовчев. Според него една дискусия по случая във вътрешната парламентарна комисия ще убеди депутатите, че МВР е действало както трябва в тази акция и действията на МВР са необходими и резонни.

Попитан защо не е арестуван Орлин Алексиев, министър Йовчев отговори: „Ние не обвиняваме, обвинява прокуратурата и арестуваме тогава, когато има нужда, за разлика от това, как се действало преди".

Междувременно Йовчев опроверга твърденията, че негов заместник ще оглави НСО след оставката на Тодор Коджейков.

Аз по никакъв начин няма да се меся в този процес, заяви в кулоарите на Народното събрание министърът по повод евентуалните наследници на директора на държавните гардове. Ще има консултации с президента и ще се съобразим с неговото мнение, тъй като той носи цялата отговорност за тази служба, обясни Цветлин Йовчев.

Относно думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че Коджейков си е тръгнал заради натиск върху службата, силовият министър заяви: „Не мога да ви кажа, нямам отношение към тази служба. Трябва да се обърнете към президента. Ако той е упражнил някакъв натиск към НСО, би трябвало той да каже защо е така".

По повод вчерашната акция в Столичната община той каза, че има досъдебно производство. Мистерията какво се разследва в общината обаче остава, тъй като и Йовчев не даде повече подробности. Единствено наблюдаващият прокурор може да прецени и разреши предоставяне на информация по случая, изтъкна силовият министър. Той е на мнение, че полицейското присъствие около сградата на СО не е било толкова мащабно, колкото от опозицията са го видели.

Относно критиките на ГЕРБ, че МВР е в изолация в международен план, министърът обясни, че се връща от среща в Прага с ръководството на Европол. Шефът на службата е заявил, че в последните 5 години сътрудничеството с българските служби е във възходяща тенденция. За 2013 година имаме увеличение на обмена с Европол с 14% в сравнение с 2012-а, похвали се Цветлин Йовчев. Освен това, по думите му, провеждаме изключително успешни акции с Европол.