Северна Корея призова Русия да разгледа възможно евакуиране на дипломатическия си персонал от Пхенян заради растящото напрежение на Корейския полуостров, каза говорителят на руския посланик в страната, предаде Ройтерс.

Говорителят Денис Самсонов допълни, че Русия разглежда молбата, но не планира да се евакуира мисията на този етап и че няма външни белези за напрежение в столицата на Северна Корея.

На 5 април представител на външното министерство на КНДР предложи на руската страна да разгледа въпроса за евакуиране на служителите на посолството на Русия, руската страна се запозна с предложението. Това предложение е изпратено и в други дипломатически мисии в КНДР", каза представител на посолството на Русия в Пхенян, предаде РИА Новости.

По думите му в настоящия момент посолството на Русия работи при нормален режим - „всичко е спокойно, никакво напрежение не се забелязва".

Междувременно руската агенция е цитирала външния министър на Русия Сергей Лавров, който е заявил, че Москва е в близък контакт със САЩ, Китай и Южна Корея във връзка с молбата на Северна Корея да се обсъди евакуирането на дипломатическия персонал.

"Предложението бе изпратено до посолствата в Пхенян и ние се опитваме да изясним ситуацията", казал Лавров по време на визитата си в Узбекистан.

Ние сме в близък контакт с нашите китайски партньори, също американски, южнокорейски и японски", добавил той.

Говорител на британското външно министерство е потвърдил, че британското посолство в Пхенян е получило информация от правителството на КНДР тази сутрин.

Заявява се, че правителството на Северна Корея няма да може да гарантира сигурността на посолствата и международните организации в страната в случай на военен конфликт след 10 април", изтъкна говорителят.

По-късно от британското външно министерство обявиха, че няма да евакуират дипломатическите служители от Северна Корея.

Припомняме, по-рано стана ясно, че Северна Корея е разположила втора ракета на източното си крайбрежие. Вчера стана ясно, че през последните дни Пхенян е преместил мобилна ракета в същия район.

От своя страна САЩ разполагат различна военна техника в близост до Корейския полуостров, а ВМС на Южна Корея са изпратили два разрушителя с многофункционална бойна система за ПРО „Иджис".

Всичко това се случва на фона на възникналото напрежение на Корейския полуостров през последните месеци, предизвикано от проведен ядрен тест от Пхенян и наложените от ООН допълнителни санкции срещу Северна Корея заради опита.