Северна Корея разположи втора ракета на източното си крайбрежие, съобщиха световните агенции, позовавайки се на южнокорейската агенция Yonhap.

Припомняме, в последните дни различни източници в Сеул обявиха, че наскоро КНДР е разположила ракета със среден обсег на действие по източния бряг на страната, чиито обсег може да достигне 3 000-4 000 километра.

„Потвърдено е, че по-рано тази седмица Северна Корея е транспортирала втора ракета със среден обсег на действие и тя в готовност на ракетна площадка, намираща се на източното крайбрежие", посочва южнокорейската информационна агенция.

Засега военния министър на Южна Корея Ким Куан-джин, който съобщи за първата ракета, не потвърждава за наличието на второто военно устройство.

Пред Sky news  военен съветник от правителството в Сеул  определи военният капацитет на Севера за притеснителен. По думите на Ким Бюнки технологическите нива на севернокорейските оръжия са се подобрили, като особен напредък има в ракетното снаряжение, отбеляза Ройтерс.

В същото време Северна Корея обяви, че притежанието на ядрени оръжия ще помогне на страната по-добре да се концентрира върху икономически растеж.

Изданието на управляващата Корейска Работническа партия "Родонг Синмун" подчертава, че ядрените възможности на страната биха помогнали да се справи с всички военни заплахи, създавайки възможност за концентриране върху икономическия растеж.

Пхенян предупреди посолствата в страната за риск от конфликт

Oще...

В отговор на действията на КНДР пък ВМС на Южна Корея са изпратили два разрушителя с многофункционална бойна система за ПРО „Иджис" край бреговете на Корейския полуостров, докато КНДР се доближава да изстрелване на ракета, каза военнен представител, цитиран от южнокорейската агенция.

Разрушителите, които са по 7600 тона и имат радари SPY-1, могат да проследят стотици цели до 1000 километра. Те са в готовност на източното и западното крайбрежие на Корейския полуостров с цел да проследят евентуално изстреляна от Пхенян ракета, според представител на ВМС на Южна Корея.