Синдикатите настояват президентът да наложи вето на закона за пенсионната реформа, съобщи пред news.bg зам.-председателят на КНСБ Валентин Никифоров. Той обясни, че след вчерашната съвместна среща с КТ Подкрепа е взето решение до държавния глава да се изпрати подобно искане.

Припомняме, след първата си официална среща със своя „наследник" Росен Плевнелиев самият Георги Първанов заяви, че е възможно да наложи вето върху закона за пенсионната възраст, като наблегна на важността на диалога.

Синдикатите имат намерение да се срещнат лично с държавния глава и настояват за спешен разговор с него.

Те искат още Първанов да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради рисковете от стачката в БДЖ.

На въпрос дали ще има още национални протести на синдикатите, Никифоров обясни, че е проведено допитване до синдикалните организации по места. Изпратени са 100 000 анкетни карти и според отговорите от тях 62% от запитаните са се обявили за „друга форма на протест". По думите му това означава протестни акции в отделни региони или на отделни браншове. Въпреки това той не изключи вероятността синдикатите да организират още един мащабен протест, подобен на този на 30 ноевмри.

Не сме се примирили с това, което в момента се предлага, посочи Никифоров.

По-рано лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев обяви пред БНТ, че няма да има национални стачни действия.

КНСБ и КТ "Подкрепа" решиха да поискат от президента на страната да наложи вето върху промените в Закона за държавното обществено осигуряване, засягащи вдигането на пенсионната възраст.

Нашето впечатление е, че просто другата страна поставя всякакви възможни бариери, за да лиши преговорите от един положителен и удовлетворителен за всички страни резултат, коментира той.

Председателят на „Металурзи" към КТ „Подкрепа" Людмил Павлов също потвърди, че засега ще се изчака решението на Георги Първанов.

Решението за евентуална стачка ще се вземе до края на годината, като най-верояно такава ще има през януари следващата година, заяви Павлов и се закани тя да бъде много по-голяма от последния съвместен протест пред народното събрание, на който се събраха между 20 и 30 хиляди души.