Категорично за спазване на решението на Конституционния съд по парливата тема за отзоваването на дипломатите се обяви новоизбраният президент Росен Плевнелиев.

След среща с държавния глава Георги Първанов, продължила близо час, Плевнелиев заяви, че е за това да бъде решен въпросът с дипломатите и да бъдат подпомогнати усилията на правителството.

„Същевременно съм категорично за спазване на решението на Конституционния съд, така че базирайки се на това, което е предписал и на усилията, които правителството ще положи следващите два месеца, можем да сме сигурни, че ще бъде намерено едно добро решение", заяви Плевнелиев.

Георги Първанов отбеляза, че когато има решение на Конституционния съд, то се изпълнява, не се коментира, а за конкретния случай каза, че решението на Конституционния съд изисква подмяна на мотивите на правителството по отзоваването на дипломатите.

Онова предложение, което Министерски съвет направи, влиза в конфликт с решението на Конституционния съд, посочи Първанов и заяви: „Не може да се изисква от президента Плевнелиев да издаде указ на базата на тези мотиви. Това е капан за новоизбрания президент." Според Първанов промените в дипломатическият състав трябва да бъдат мотивирани по друг начин.

По темата за вдигането на пенсионната възраст, протестите и жп стачката Първанов припомни своята позиция, че е възможно вето върху закона за пенсионната възраст и наблегна на важността на диалога.

Той каза, че не очаква бързо преодоляване на социалното напрежение и посочи, че в момента тече процес на разпад, както и процес на радикализация в политическото и в гражданското пространство.

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев подчерта, че реформите нямат алтернатива и че е необходима отговорна позиция от всички страни, както и добра комуникация. Ако пожертваме най-голямото постижение, с което България може да се гордее - стабилността, ние си вкарваме огромен автогол, предупреди той.

Ако трябва аз да избирам между отговорното отношение на всички, търсене на адекватни реформи и решения сега веднага или от друга страна да дойде МВФ или някоя тройка и да ни диктуват увеличение на пенсионната възраст не с една, а с пет години, бих го свършил сега веднага и отговорно в страната, каза Плевнелиев.

Първанов припомни, че още през април тази година е предложил свикване на Съвета по национална сигурност по темата за рисковете за социално-икономическата ситуация и посъветва своя наследник да започне точно с такова разискване.

Той апелира и към правителството да предложи нов антикризисен пакет.

Първанов припомни учителската стачка и по повод на днешната ситуация призова към повече диалогичност.

Ако хвърлим страната в размирици заради упоритостта на един или друг министър, или заради упоритостта на протестиращите лидери, то сметката, която ще платим е много сериозна, предупреди Първанов и подчерта: „Нямаме право да допуснем да влезем в тежка политическа социално-икономическа зима."

По повод стачката Плевнелиев бе категоричен, че е необходима отговорна позиция веднага и добра комуникация, за да не излезе ескалацията извън контрол. Ако това се случи, всички българи ще платят от джоба си, отбеляза той и добави, че не бива да забравяме, че почти всички фирми имат кредити, че почти всички български семейства имат кредити и че в момента сме в тежка икономическа фаза.

Плевнелиев припомни, че преди два дни на Германия й бе отказано финансиране от финансовите пазари и подчерта, че трябва да сме наясно, че рисковете са огромни.

Където има нестабилност, финансовите пазари го оценяват като риск, а високият риск автоматично означава високи лихви, поясни той. Това не можем да си позволим, необходимо е решение - сега, веднага, стабилно в диалог, заяви новоизбраният държавен глава.