САЩ ще признаят независимостта на Южен Судан през юли, съобщи американският президент Барак Обама, цитиран от "Ройтерс".

Държавният глава и държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън приветстваха проведения по-рано референдум, в който близо 99% от участниците гласуваха "за" независимост от Судан.

Те призоваха властите в Судан да уважат гласа на народа и процесът към обявяване на независимост да протече мирно.

Американските власти ще извадят Южен Судан от списъците на терористичните държави.

Обама, обаче, призова и за спиране на насилието в Дарфур.

Судан е най-голямата по територия държава в Африка - 2,5 милиона квадратни километра, с население 42 милиона души. Южен Судан се простира върху около четвърт от територията - 589 хил. кв. км., и има население между 8 и 10 милиона души. Северът е преобладаващо арабски и мюсюлмански, а Югът - африкански и християнски. Икономиката се опира на петрола - дневното производство е около 500 000 барела - който осигурява 90 на сто от експортните приходи. Три четвърти от петролните залежи са в слабо развития Юг.

Президентът Омар ал Башир каза, че ще се натъжи, ако Северът и Югът се разделят, но ще приветства решението на жителите на Юга, дори да се произнесат за независимост.

Референдумът беше предвиден в мирното споразумение, което през 2005 г. сложи край на втората война между Севера и Юга, отнела живота на 2 млн. души.

Отношенията Север-Юг са сложни от десетилетия заради робството, както и политическите и религиозните различия за ролята на централната власт в Хартум и светския характер на държавата, отбелязва АФП.

От 1920 до 1947 г. британската колониална власт управлява двата района поотделно, ограничава движението на населението и насърчава християнизацията и англизацията на Юга, в противовес на арабско-мюсюлманския Север. В края на 1955 г., точно преди провъзгласяването на независим Судан, избухва първата гражданска война, която продължава до 1972. Югът започва втора война през 1983 г., завършила с подписването на мирното споразумение от 2005 г.