Близо 99 процента от жителите на Южен Судан са гласувани за независимост, сочат първите предварителни пълни резултати от референдума, състоял се от 9 до 15 януари. Данните бяха оповестени от избирателната комисия, предаде АФП.

При преброени 100 процента от гласовете комисията отчита 98,83 на сто гласа за отделянето на Южен Судан.

Салва Киир, президент на полуавтономния Южен Судан, има шанса да стане първият държавен глава на вече независима държава.

Судан е най-голямата по територия държава в Африка - 2,5 милиона квадратни километра, с население 42 милиона души. Южен Судан се простира върху около четвърт от територията - 589 хил. кв. км., и има население между 8 и 10 милиона души. Северът е преобладаващо арабски и мюсюлмански, а Югът - африкански и християнски. Икономиката се опира на петрола - дневното производство е около 500 000 барела - който осигурява 90 на сто от експортните приходи. Три четвърти от петролните залежи са в слабо развития Юг.

Президентът Омар ал Башир каза, че ще се натъжи, ако Северът и Югът се разделят, но ще приветства решението на жителите на Юга, дори да се произнесат за независимост.

Референдумът беше предвиден в мирното споразумение, което през 2005 г. сложи край на втората война между Севера и Юга, отнела живота на 2 млн. души.

Отношенията Север-Юг са сложни от десетилетия заради робството, както и политическите и религиозните различия за ролята на централната власт в Хартум и светския характер на държавата, отбелязва АФП.

От 1920 до 1947 г. британската колониална власт управлява двата района поотделно, ограничава движението на населението и насърчава християнизацията и англизацията на Юга, в противовес на арабско-мюсюлманския Север. В края на 1955 г., точно преди провъзгласяването на независим Судан, избухва първата гражданска война, която продължава до 1972. Югът започва втора война през 1983 г., завършила с подписването на мирното споразумение от 2005 г.

Според него ако южняците изберат независимостта, Югът може да стане нова държава още през юли, когато изтича шестгодишният преходен период, посочва АФП.