Всички избори са важни, но тези са решителни за БСП. Това признание направи зам.-председателят на „БСП Лява България" Янаки Стоилов пред събралите се стотици червени делегати на 48-мия конгрес с поглед към предстоящия местен вот през есента. Именно на Стоилов се падна задачата да представи резолюция за политика на БСП в местната власт, като се похвали, че левицата е първата политическа партия в страната, която вече публично е заявила своето виждане за политика за местните избори.

Тези избори са начин да покажем, че отново можем да се борим за управление на страната", коментира зам.-шефът на столетницата и посочи, че това може да стане чрез промяна и последователност.

Да освободим партията от корпоративни и външни зависимости, да се изправим срещу дълбоките неравенства, да възстановим справедливостта", призова Янаки Стоилов. И той по подобие на Миков обяви, че е време за социална справедливост в страната и в общините. С поглед към предстоящия вот социалистът отбеляза, че гражданите са с високи очаквания за местната власт и в много случаи кметовете са първите и последните, към които хората се обръщат с искане за подкрепа.

„Без подходящи кандидати няма как да спечелим широка подкрепа, но и без правилна политика също няма как да постигнем високи резултати", предупреди червените си колеги Стоилов и им напомни, че при дясното управление на страната от местната власт се очаква да компенсира това, което правителството не дава.

„Какви хора ще изберем", попита социалистът. Той изброи и някои от целите, които си е поставила столетницата - „нито едно дете не бива да остави без храна и образование, нито един възрастен да не остане без здравеопазване, да има повишаване на заетостта и доходите на хората, ограничаване на бедността".

Всички наши ангажименти са националната визитка на БСП за предстоящите местни избори", обобщи Стоилов и подчерта, че кандидатите за кметове на левицата трябва публично да ги заявят и пред хората, и пред партията.