Равносметка и рекапитулация. За това настоя лидерът на БСП Михаил Миков пред 48-мия конгрес на партията. Той акцентира на събитията в национален и световен мащаб, оказали влияние върху политиката и икономиката.

„Станишев вън от БСП" се чу в началото на 48-мия конгрес
Още...

Арабската пролет оказала отражение върху Европа и Америка. „Ислямска държава", войната в Украйна са ни накарали да осъзнаем, по думите на Миков, колко крехко и нестабилно може да е усещането за мир. Кризата в Украйна и неадекватните русофобски позиции на президента и правителството разделят обществото, изтъкна Михаил Миков. Последиците от икономическата криза оказали тежко влияние върху страната.

Бежанците от Сирия ни изправят пред предизвикателства, с които кабинетът не можел да се справи. Министерският съвет не защитавал интереса ни в ЕС, по мнението на Миков.

Социалистите с амбиции за управление на страната
Още...

Неолибералният модел е антидемокрация, подчерта той, критикувайки 25-годишното му прилагане у нас. Този модел на управление давал път на олигархията. Средната класа изчезва, смята Михаил Миков.

Неолиберализмът водел до отчуждение към държава и институции. Неолиберализмът отрече социалната държава, недоволен е соцлидерът.

Постигнатото до '89, по думите на Михаил Миков, не било утопия. Голямото завръщане на социализма и социалдемокрацията не се състоя, недоволен е лидерът на БСП. Според него левите партии в Европа търпят непрестанни удари. Част от тях се отклонили към центъра, за да отговорят на обществените настроения.

Да развеем червените знамена, другари, зове Манолова
Още...

Миков е притеснен и от загубата на идентичност на левицата. Хората имат нужда от силна левица, категоричен е той. Все по-настойчива ставала нуждата от социална държава. БСП лидерът коментира още, че се формират нови изразители на крайно леви политики.

Все повече хора започват да преодоляват предразсъдъците от миналото и разочарованията от предишното ни кратко управление, коментира още соцлидерът. Пътят е верен, убеден е той. Миков настоя за силна партийна структура, която да се противопостави на  Гочоолу и Дочоолу, актуални и днес толкова години след Алеко. От години усещаме, че нещо скърца, коментира още Михаил Миков.

Той не приема критиките за федерализация на партията, ръководството на столетницата не бягало от отговорност. Партията не може да бъде разглеждана като търговско дружество, настоя лидерът на БСП. Не бивало партията да си затваря очите за грешките на червени, които използвали името на партията като търговска марка в собствен интерес.

Михаил Миков призна за противоречия по места. Той поиска социалистите да продължат силни и обединени напред. Червените трябвало да бъдат дисциплинирани. Преодоляването на конфликтите вътре в партията е необходимо, категоричен бе соцлидерът. БСП е национална партия с представителство в страната, допълни той.

По мнението му, партията трябва да отвори всичките си етажи за младите социалисти. Квоти за млади хора до 35 години, поиска лидерът на БСП. Повече не бива да допускаме грешки, настоя Михаил Миков. Местните избори ще бъдат тежка отговорност, предупреди още лидерът на столетницата. Той настоя още от утре да започне работа по номинации за кампанията за местния вот.

Михаил Миков не пропусна в словото си на конгреса и подадената наскоро ръка от страна на партията на Георги Първанов АБВ с готовност за обединяване със столетницата за предстоящите местни избори. „Щеше да е нехигиенично да приемаме с овчи възторг всяка подадена ръка", заяви социалист номер 1 и каза „Не" на такъв тип безпринципни сделки. „Ние сме отворени за диалог, но стига това да става само с идея за лява политика в местната власт", все пак посочи Миков.

Според Михаил Миков трябвало да се казва истината. Хората у нас и в Европа имат нужда от повече справедливост. Социалната държава е възможна, убеден е лидерът на БСП. Задача пред червените е да го докажат пред избирателите.

Хората обаче нямали вяра, затова и трябвало да бъдат убеждавани, да бъдат окуражавани за нужната промяна.  Има още много път, но ние ще вървим уверено по него, изтъкна Михаил Миков. Той призова за развитие на индустрията. Миков акцентира и върху социално-икономическите диспропорции в държавата. Той е недоволен от ситуацията в страната, където виждаме „простащина, издигната в ранг на държавна политика" и комплексарска външна политика. Част сме от ЕС и от световната левица, похвали се Михаил Миков.

С подкрепата на БСП пък Сергей Станишев отивал към втория си мандат начело на ПЕС. С негова помощ Европа щяла да стане по-справедлива и социална.

Социалната модерна и просперираща държава в България не се реализира, смята Михаил Миков. Стига манипулации на общественото съзнание, призова той, коментирайки тоталитарното минало на столетницата.

Лидерът на БСП „атакува" хората, които „перат биографии, отричайки се от миналото на родителите си". Стига разделение, настоя Михаил Миков. Стига разделение на стари и млади, на провинция и на София, стига разделение на етнически и религиозен принцип, коментира още той. Трябва да ни учат и да ни повярват, каза още лидерът на червените.

Социалист номер 1 очерта пред делегатите в конгреса какво е лицето на сегашното управление на страната. Миков припомни, че в настоящия парламент влязоха осем партии и коалиции, но подчерта, че това се е случило при най-ниската избирателна активност през последните 25 години.

„Икономиката рязко забави темп", посочи лидерът на БСП и доказа думите си с данните, че през 2014 г. има 1,7% ръст на икономиката, а за настоящата година този процент се очаква да е едва 0,7%. „Бюджетните дефицити не се използват за икономическо развитие, война срещу бедността или подобряване на живота на хората", продължи с критиките към кабинета Михаил Миков.

Като друг проблем той изведе бедността у нас, която се увеличава и броят на бедните у нас вече надхвърля 1,5 млн. души.

„За това не ни е виновна Европа", осъзнава обаче червеният водач. Той е убеден, че бедността е проблемът в живота на всеки българин, предпочел да остане в България. „Бедността е твърде благоприятна почва за етническо напрежение, заплаха за националната сигурност, демографски срив", отбеляза Миков.

Отново с поглед и критика към ГЕРБ социалист номер 1 отсече, че макроикономическата стабилност, с която се е гордеела партията на Бойко Борисов до 2013-та година, всъщност е удължила кризата и е забавила икономическия растеж.

Михаил Миков съзря в днешното управление реанимиране на симптомите на предишното некоалиционно управление в лицето на ГЕРБ, но сега заедно с допълнителни политически проекти.

Некоалиционно, защото „коалиция" беше мръсна дума по време на предишния мандат на ГЕРБ", си спомни лидерът на „БСП - Лява България". В хода на критиките към кабинета „Борисов 2" той продължи с това, че се премахна практическо конституционното право на равно здравеопазване, мина през политическите чистки и партийни назначения и стигна до замяната на върховенството на закона с политически прищевки. В поведението на управляващите Миков видя и гордост от това, че са успели да зачеркнат три големи индустриални проекти за България.

Правителството не реализира своя политика, защото не знае накъде да води България. А президентът мълчаливо подкрепя тази политика", изтъкна червеният председател. Той си спомни и протестиращите срещу кабинета „Орешарски" и им честити - „честито на протестиращите, умни и красиви, всеки уреден с някакъв пост във властта".

Лидерът на БСП очаквано спомена и Русия, като видя русофобско поведение на президент и правителство, които мълчат за цената на санкциите. „Ясно противопоставяне на санкциите срещу Русия. Отказваме традиционните отношения с Русия да стават жертва на геополитическия сблъсък", се зарече пред социалистите Миков и вмъкна темата за Шенген. „Колкото България има нужда от Шенген, толкова и Европа се нуждае от България в Шенген", коментира той.

Лидерът на червената партия благодари на социалистите за подкрепата и се извини на тези, които са останали неразбрани, пояснявайки, че извинението не е към тези, които са вредили на партията. Време е за справедливост, финишира Михаил Миков словото си.

„БСП като лява опозиционна сила и като лява алтернатива за България". Това послание носи политическата декларация на 48-мия конгрес на БСП. След като социалист номер 1 говори пред делегатите близо час, той взе думата и за да разкаже с няколко думи около какво ще се опитат да се обединят социалистите по време на днешния им конгрес на Цветница.