Тежковъоръжени полицаи щурмуваха кафенето в Сидни, където похитител държеше десетки заложници повече от 16 часа.

След продължила около 25-30 минути операция полицията потвърди, че е приключила и ще бъде представена подробна информация.

По потвърдена вече информация от полицията има трима загинали и четирима ранени. Официалните власти потвърдиха, че нападателят е убит. Той е починал е болницата.

Сред убитите са и двама негови заложници - 34-годишен мъж и 38-годишна жена, които също са починали от раните си в болницата.

Състоянието на четиримата ранени не е тежко. Сред тях е и полицай.

Все още полицията не е разкрила информация за заложниците.

На пресконференция по повод случилото се, в която участваха премиерът на провинцията Нов Южен Уелс Майк Беърд и комисар Сципионе от полицията, от медиите беше поискано да няма спекулации и развиване на теории по темата, а да се даде възможност на разследващите да разберат какво и защо точно се е случило.

Сципионе заяви, че полицията се е намесила след като са се чули изстрели от кафенето. По данни на полицията, нападателят е бил един, няма данни да е участвала група. Заложниците са били 17.

Той благодари на полицаите, участвали в акцията, които по думите му "са спасили много животи."

Запитан не го ли притеснява фактът, че извършителят е пуснат от затвора под гаранция, Беърд заяви, че повече се притеснява от случилото се в заведението през последните 24 часа и обещава разследването да стигне докрай, за да не се стига до друга подобна атака.

Премиерът на Австралия Тони Абът направи изявление по случая, в което също благодари на полицията за операцията и изказа съболезнования на близките на загиналите заложници. Той обяви, че утре ще се проведе заседание на съвета за национална сигурност. Абът обеща пълна подкрепа за властите в Нов Южен Уелс.

премиерът на провинцията Майк Беърд и комисар Сципионе от полицията на Нови Южен Уелс.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/world/2014-12-15/pohititelyat-v-sidni-e-iranets-royters

премиерът на провинцията Майк Беърд и комисар Сципионе от полицията на Нови Южен Уелс.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/world/2014-12-15/pohititelyat-v-sidni-e-iranets-royters

премиерът на провинцията Майк Беърд и комисар Сципионе от полицията на Нови Южен Уелс.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/world/2014-12-15/pohititelyat-v-sidni-e-iranets-royters

Медии съобщиха по-рано, че полицията е нахлула в кафенето и са били чути изстрели. ДПА информира, че операцията е започнала, след като шестима заложници са избягали от кафенето в 2:10 часа местно време.

Спецчастите обградиха сградата. Те използваха прибори за нощно виждане и шокови гранати. АП съобщи, че по време на щурма е бил използван робот за обезвреждане на бомби.

Няколко души бяха изведени на носилки от парамедици.

По-рано австралийски медии разкриха името на нападателя, който държеше десетки заложници в кафене на „Линд" в австралийския град Сидни.

Това е 49-годишният Ман Харон Монис, който е дошъл в Австралия като бежанец от Иран.

Монис е привлякъл вниманието на австралийската полиция със задържането му заради изпратени от него заплашителни писма до семейства на убити австралийски войници в Афганистан.

Той е под гаранция във връзка с повдигнати срещу него обвинения за съучастничество в убийството на бившата му съпруга. Също така е обвинен за сексуално посегателство и десетки други провинения.

49-годишният Монис е роден в Иран, където заради либералното му интерпретиране на исляма са били задържани жена му и децата му. Истинското му име е Мантеги Бурджерди. Той се мести в Австралия като бежанец през 1996 година, където сменя името си.

Смята се за експерт по астрология, нумерология, медитация и черни магии. Явява се ислямски проповедник.

"Ислямът - религията на мира. Мюсюлманите се сражават срещу тероризма и тиранията на САЩ и техните съюзници, включително Великобритания и Австралия. Ако не предприемем действия срещу престъпниците, то ние няма да създадем мирно общество. Ислямът се застъпва за мир на земята", отбелязва се в съобщение на сайт на Монис, което е от 14 декември.

Припомняме, повече от 16 часа въоръжен мъж държа около 30 души в кафене на "Линд" в австралийския град Сидни. Петима от заложниците, трима мъже и две жени,  успяха да избягат от кафенето още преди няколко часа.

Не се съобщаваха конкретните искания на нападателя, освен да му бъде предоставено знаме на "Ислямска държава" и да разговаря по телефона с премиера Тони Абът.

Заложниците бяха принудени да вдигнат черен флаг с бял надпис на него. По непотвърдена информация на знамето пишеше „Няма господ, а Бог, Мохамед е пророкът на Бог". Подобно послание има на знамето на Саудитска Арабия и терористичната групировка „Фронтът ал Нусра".