Можем да се гордеем с това, което сме постигнали в Афганистан. Това обяви премиерът на Великобритания Дейвид Камерън при откриването на първата сесия на срещата на върха на НАТО в Уелс. Той отдаде почит към работата на натовските войници в Афганистан. По време на срещата на върха лидерите на НАТО ще подпишат декларация, ангажираща ги към грижа за членовете на въоръжените сили.

В НАТО не се разбраха за бъдещето на Афганистан?
Още...

Най-добрият начин да почетем загиналите войници е да помогнем на афганистанците да гарантират това, че страната им няма да попадне в ръцете на екстремистите, каза още Дейвид Камерън.

Във встъпителното си слово Камерън заяви, че Уелс е подходящо място за военни срещи на върха, защото има 640 замъка. Той изрази надежда делегатите да имат възможността да посетят някои от тях.

Първата сесия на конференцията на Алианса бе открита от генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. По време на нея делегатите ще обсъдят Афганистан. Расмусен благодари на британския премиер Дейвид Камерън за домакинството на срещата на върха и за подкрепата към НАТО.

Срещата на върха на НАТО в Уелс е една от най-важните в историята на Алианса. Това заяви по-рано генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен при откриването на ежегодния форум, който ще продължи два дни в Уелс, съобщават ITV и ИТАР-ТАСС.

По думите му страните членки на съюза са изправени пред "драматични промени" в областта на сигурността, споменавайки Украйна и заплахата от „Ислямска държава".

Той призова Русия да „спре изпращането на бойци в Източна Украйна".

Все още сме свидетели на руско участие в дестабилизиране на ситуацията в Източна Украйна", каза Расмусен.

НАТО се стреми към „мирно урегулиране на кризата" в Украйна. „Продължаваме да призоваваме Русия да изтегли своите войски от границата с Украйна и да започне активно участие в мирния процес в региона", добави Расмусен.

Политическите и дипломатически канали на НАТО за поддържане на взаимоотношения с Русия остават открити, каза той.

Той смята, че Русия „нарушава фундаменталните принципи" на Основополагащия акт НАТО-Русия.

Расмусен приветства мирния план на Путин, но подчерта, че трябват действия, а не само думи.

Генералният секретар ясно заяви, че украинският президент Петро Порошенко и НАТО ще излязат със съвместна декларация и потвърди, че те търсят начини за „засилване на сътрудничеството".