Мисията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) ще приключи в края на тази година, но НАТО ще продължи да подкрепя Афганистан по три начина. Това обяви на брифинг генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след първата сесия на срещата на върха в Уелс.

Той посочи, че на първо място Алиансът е готов да подпомага военните сили на Афганистан с обучение. Това може да се случи веднага след като се създаде точната правна рамка. Афганистан вече не е рай за тероризма вследствие на „безпаралелни международни усилия", каза той. „Без подпис няма да има мисия", предупреди Расмусен, имайки предвид съгласието на президента на Афганистан да сложи подписа си под такова споразумение.

Освен това НАТО поема ангажимент да окаже финансова помощ за подпомагане на афганистанските сили. Расмусен каза, че Алиансът призовава международната общност да продължи да бъде ангажирана с казуса. Управлението на средствата ще изисква прозрачност, стабилност и откритост, обясни той и допълни, че трябва да е ясно как ще бъдат похарчени парите на Алианса.

На трето място НАТО се ангажира за трайно партньорството с Афганистан.

Афганистан днес е много по-различна страна от това, което беше преди десетилетие. Повечето афганистанци не искат да се връщат към тези тъмни дни, каза още Расмусен.

Алиансът призова двамата кандидати за президент да предоставят решение, приемливо за народа.

Расмусен каза, че тренировъчната мисия ще бъде разположена от следващата година като мисия, която няма да изпълнява бойни задачи. Той не спомена какъв ще е мащабът на мисията и колко инструктори на НАТО ще участват.

По-рано западен дипломат, цитиран от „Дейли телеграф", съобщи, че разговорите днес за Афганистан към срещата на върха на НАТО в Уелс са приключили без споразумение за бъдеща мисия, защото страна все още няма официален наследник на президента Хамид Карзай, който да може да подпише споразумение за сътрудничество в сигурността.

Първата точка от дневния ред на двудневната конференция бе приключването на международната мисия в Афганистан в края на 2014 година и бъдещите действия на Алианса в азиатската страна.

Съюзниците искат след 2014 година в страната да действа тренировъчна мисия, за да са сигурни, че афганистанските сили няма да рухнат пред талибаните, когато се изтеглят.

Някои страни членки на НАТО вярват, че ако няма решение до края на септември, силите на НАТО ще трябва да започнат пълно изтегляне, което ще намали шансовете на Афганистан да получава международна подкрепа.

Всичко е в застой. Ако до септември не изглежда добре ситуацията, ще трябва да мислим за пълно изтегляне до 31 декември и да оставим Афганистан пред риск", каза източникът.