От електроразпределителното дружество за Северна България уверяват, че електромерът в Преображенския манастир бил изправен.

След коментирания в медиите случай със сметките за електрическа енергия на Преображенския манастир, енергоразпределителното дружество инициира проверка на електромера на Манастира от Български институт по метрология (БИМ).Това е единствената държавна институция, която е оторизирана да извършва проверки на изправността на уредите за търговско измерване.

Резултатите от проверката на БИМ недвусмислено показват, че електромерът е в отлично техническо състояние. „Електромерът съответства на техническите и метрологичните характеристики и отговаря на изискванията за точност при измерване на електрическа енергия", се посочва в протокола от техническата експертиза на БИМ. Становището на БИМ потвърждава, че електромерът е отчел точно консумираната електроенергия и фактурите отразяват реалното потребление на Манастира.

Отново подчертаваме, че електромерът се намира в двора на Манастира, на достъпно място, което позволява визуален достъп до показанията във всеки момент.

Преображенският манастир заплаща своите сметки по начин, който е стандартен за всички стопански клиенти, които имат потребление, по-голямо от 360 лева за един отчетен период - две авансови и едно окончателно плащане.

Това е причината да получат 3 фактури за един отчетен период. Монасите не са се обърнали към компанията за информация относно сметките за електроенергия на Манастира, поради което са останали с погрешни впечатления.

В случай че  Преображенски манастир се затруднява да заплати цялото задължение, упълномощен представител може да се обърне към дружеството за разсрочване на задължението, съобщават от електроразпределителното дружество.

Монасите от своя страна казват, че електромерът се отчита дистанционно и е в трафопост в гората, отдалечен е от манастира. Според братята в раса електромерът отчита двойно за един и същ период.

Преди дни игуменът обяви, че ще бъде принуден да забрани електрическите крушки и да върне газените лампи, след като трети месец получава сметки от 500 до 800 лева,