Проверяват електромера в Преображенския манастир заради високите сметки за ток. Екип на ЕНЕРГО-ПРО днес е демонтирал измервателния уред и го е предал в Български институт по метрология. Там изправността му ще бъде проверена, съобщават от електроразпределителното дружество.

Припомняме, игуменът вчера обяви, че ще бъде принуден да забрани електрическите крушки и да върне газените лампи, след като трети месец получава сметки от 500 до 800 лева. Модерният електромер се отчитал дистанционно и се намирал в трафопост в гората, далеч от манастира, твърдят монасите. Те отбелязват, че нямат достъп до съоръжението, но са категорични, че то отчита двойно за същия период и същата консумация.

Във връзка с тази информация от ЕНЕРГО-ПРО уточняват, че потреблението в манастира се отчита от електромер най-ново поколение. Той е монтиран на 12 юни 2014 г. Уредът отговарял на всички нормативни изисквания и притежавал всички нужни сертификати. От енергото са категорични, че електромерът не е дистанционен. Те посочват, че уредът се намира в двора на манастира и консумираната електроенергия се отчита редовно и коректно от отчетник на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи. Електромерът е на достъпно място и във всеки един момент монасите имат визуален достъп до неговите показания, изтъкват от ЕНЕРГО-ПРО.

От дружеството обръщат внимание, че манастирите, както и всички обекти на Българска православна църква, са стопански клиенти и заплащат консумираната от тях електроенергия по начин, определен за стопанските клиенти в Република България.

От ЕНЕРГО-ПРО обясняват защо Преображенският манастир получава по три фактури в един отчетен период. Стопанските клиенти с потребление за един отчетен период по-голямо от 360 лева, извършват две междинни и едно окончателно плащане. Междинните плащания се изчисляват на база отчетената електроенергия през предходния месец, като първото междинно плащане е в размер на 50% от стойността на доставените през този период количества електрическа енергия, а второто междинно плащане - 25%. Междинните плащания се приспадат от окончателната фактура, разясняват от ЕНЕРГО-ПРО.

От електроразпределителното дружество уверяват, че до момента при тях не са постъпвали жалби за високи сметки за ток от Преображенския манастир. Запитване не било постъпило и на денонощния телефон на компанията. 0700 161 61. От ЕНЕРГО-ПРО недоумяват защо обитателите на манастира не са ги потърсили за изясняване на причината за размера на сметките.