Парламентарната комисия по околната среда и водите прие на днешното си заседание проекторешението, внесено от ГЕРБ, за забрана за освобождаване в околната среда и отглеждане на ГМО за 5 г. на територията на България.

Решението е подкрепено от 11 депутати, без против или въздържали се.

Забраната, която ГЕРБ предложи, обхваща всички видове растения и е валидна за територията на цялата страна. Фактически тя не променя Закона за генетично модифицираните организми, но отлага влизането му в сила за период от пет години.  Опасенията обаче са, че ЕК няма да позволи на България подобен мораториум.

Междувременно днес се проведе поредният протест срещу ГМО. 150-200 души се събраха днес пред сградата на МС при засилено полицейско присъствие.

Със скандирания „Не на ГМО", „Чиста земя - здрава храна" и „България не е опитно поле" недоволните еколози изразиха своя протест срещу намерението за въвеждане на генномодифицирани организми в земеделието.

Това е пети пореден протест на еколози и неправителствени организации. Снощи, в Централните хали се състоя импровизиран протест, при който еколозите хвърляха марули срещу закона.